Sunday, December 1, 2013

susu ooo susu...

Salam semue....aku ni, dr sblm pregnant lg dah set dlm otak, my baby nnt klu blh nk 100% bf..tknk cmpur2 ngn susu benda lain at least smp umur anak setahun...atau klu rezki murah, biar mampu susukan anak smp anak 2 thn...dah set before pregnant hokey! So, bile dh pregnant, semangat nk fully bf anak tu semakin berkobar2..payah mcm mane pun nk anak dpt susu yg terbaik di dunia iaitu susu ibu...

Dan.....alhamdulillah.... bila anak lahir, mmg aku bf aje...skrg hannah dh 2 bln...saat susukan hannah dan tgk hannah terlena kekenyangan adalah moment yg paling indah sejak bergelar ibu ni...

Beberapa saat lps hannah lahir, bila nurse ltk hannah sblh aku utk disusukan, susu bdn mmg tkde...oooo...ade..tp kluar cam air je...nurse ckp tu kolustrum... bahagia sungguh rase...baby kecik aku dpt makanan/minuman terbaik sejurus lps dia lahir!! Bekal antibodi utk anak tu tau..rase senang hati sgt sbb ade ibu2 yg tk kuar pape..mase kt wad, hannah tdo aje..tknk bgn..! Tk lapar tk dahaga..naik risau aku...menangis pun tk hokeyy...! Aku pakse jgk hannah isap..payah sggh sbb mulut hannah sgt kecik...hannah 2.6kg tp sbb dia tggi so dia mmg nmpk kecik je. muke dia pn kecikkk aje.kecik dr tapak tgn aku..huhu.. tp sbb isapan bb tu blh rangsangkn pengeluaran susu, gigih jgkla aku pkse hannah isap..tp sad to say, susu ttp tk kluar smp mlm...hannah ttp tdo...berak kencing pn tk sbb tkde susu msuk perut dia..mlm tu nurse trpkse suapkn susu formula utk hannah sikit kt bilik utk alas perut dia..

tp tekad tu kne ade...mmg kesian tgk anak mcm tk kenyang tp kne nekad..watever it is, anak kne isap utk rangsang susu..dan jgn jgn jgn cepat sgt mengalah gi beli susu formula kt anak...mmg la kesian tp bila dh bg susu formula, anak akn kurg isap dada kita sbb dia dh kenyang.bila dia kurg isap, susu pun tkde la sbb tkde rangsangan. mase kt umh, aku bg hannah isap susu smbil air mata mengalir..hihi..menangis sedih tgk anak isap breast kosong..klu susu kluar pun mmg sikit sgt sgt...smbil menangis tu smbil berdoa " ya allah..kasihanilah anak aku...banyakkanla susu aku supaya anak aku kenyang.. kasihanilah anak aku ni, ya allah"...

Dan alhamdulillah, lps tu susu mencurah2 smp baju sentiasa basah, smpla sekarang!

Menyusukan hannah mmg membahagiakan...aku rase la, kebahagiaan tu pun membantu bykkn susu... wlpn ni melecet dan berdarah..pedihnye tkyh cite la... menjerit tiap kali susukan hannah mula2 dlu... tp sabar je la... tu br sikit dugaan nk besarkn anak kan..

air kne minum byk...!  Wlpn ade org2 tua yg tk bg minum air byk dlm pantang, maafla tp aku tk ikut petua ni...hihi....aku kne minum byk air utk bykkn susu...mcm mane susu nk byk klu minum air sparuh cwn je?????!!! Huhu... Aku ignore aje..siap ltk air mineral sblh tmpt tdo berbotol2 lg..mak mertua bebel pn wat muke kiut je la... haha...

Sblm bersalin pun aku dh order nursing cover persediaan utk susukan hannah kt luar rumah...then dh cr nursing bra awal2..bila niat tu baik, mmg rezki murah, tibe2 ade yg blanje nursing bra..huhu..



Smp skrg hannah mmg minum susu ibu 100%...air masak pun aku tk bg..hannah mmg sentiasa sihat dan ceria...


Tu je cite kali ni... ibu2 kne setkan dlm kpala awal2 nk susukan anak dgn susu badan..kne positif..kne sentiasa rase bf tu mudah...skrg byk brg2/alat2 bantuan utk memudahkn ibu2  bekerjaya yg nk bf baby..ingat ibu2 sekalian...susu ibu adalah susu yg terbaik utk anak..

Daaa.....



2 comments:

Izni Farhana said...

Salam :) bagus..sy pun still bf anak smpai skang fully bf, anak sy dah 7 bulan :)

Amalia Zurahim said...

Congrate...lets bf our child until 2 yo..yeaahh....

Post a Comment