Saturday, October 29, 2011

product review: catalyst virgin coconut oil (VCO)


hai semua....tetibe arini gatal nk wat product review...huhu...actly aku nk share ngn korg sal virgin coconut oil brand catalyst ni....aku br je start makan VCO ni...tetibe aritu eksaited nk try...dh lame dgr ke-best-an dan kebaikan VCO ni..aku saje2 je try makan...konon utk kesihatan la kan...sbb aku ni tk amik vitamin pape...so aku try la beli sebotol VCO ni...overall nyer..BEST!!kenapa aku rase best wlpn baru je makan dlm 4 hari...

1. kulit jadi lembap dan anjal >> utk awet muda nih!!!
    - kulit aku jenis kering...esp bahagian muka la..sbb tu aku kena pakai moisturiser/krim muka. kat tangan ngn kaki plak kene pakai losyen...utk krim muke,aku kene pakai jenis yg sedikit berminyak atau yg mmg moist..kalau tak,mmg nmpk la kekeringan mcm padang pasir kat muke aku ni esp bahagian sekeliling mulut dan pipi...bhgn hidung aku plak jns berminyak..aku plak bukan jenis rajin sgt nk sapu krim ngn losyen tu semua hari2..so, aku pun start la mkn VCO konon supaya dpt bg minyak kt bhgn kulit aku yg kering tu...selepas sehari makan (2 bj),mmg nmpk kesan nyer..bahagian kulit muke yg kering jadi lembap, bahagian yg berminyak jadi normal...skrg ni aku dh tk pakai sgt dh krim muke kecuali kalau nk make up je...kulit tangan ngn kaki pun dh tk kering..anda tahu tak, VCO dpt melindungi kulit drpd sinaran ultra violet yg memudaratkan tu?VCO mempercepatkan proses penggantian sel2 kulit yg mati dgn sel baru..kool kan..?

2. jerawat cepat kering
   - serius aku rase magic...sbb nyer slalunyer kan kite anggap minyak yg buat kulit kite mudah jerawat kan..tp VCO mmg lain...muka aku bukan la jenis berjerawat tp kdg2 muncul jgk la sebijik dua kt muka ni esp time period...so 2 ari lepas kuar jerawat kt pipi..aku kool je la sbb dh biase kuar jerawat cmni..tmbahan pulak aku diberitahu, bile mula2 makan VCO ni, jerawat mmg akan kuar cikit kt muka sbb die kuarkan kekotoran yg ada dlm badan kita..ada jugak org yg tak kuar jerawat lgsg...bergantung pada tubuh masing2...tp yg aku rase plg kool...harini kuar jerawat,esoknyer jerawat tu dh kering ngn sendiri...

3. masalah sembelit hilang
   - honestly, perut aku ni jenis tkde disiplin mcm tuan die jgk..hahah..mmg jadual buang air tk menentu...sejak mkn VCO ni, hari2 buang air tanpa sembelit....kool kan??huhuh..

4. kulit kpala tak gatal2 lagi
   -korg jgn ingat aku ader kutu plak!!!hahaha...tkde la...tp kulit kpala aku ni kdg2 berminyak..kdg2 ada kelemumur..biase la org pakai tudung kan..aku rase ramai yg bertudung ade masalah ni...rambut pun kdg2 gugur...baru je mkn 4 hari, gatal2 kt kulit kpala hilang...serius hilang!!rambut pun kurang gugur...kalau tak, lantai kt bilik tu mmg penuh ngn rambut aku...aku serius ni bukan main2!!!!

5. mengelakkan risiko penyakit kanser
   - aku ada sejarah keluarga yg ada kanser so aku kene mengambil langkah berjaga2 la kan...aku tk tahu tahap keberkesanan VCO ni dlm menghalang/mengurangkan risiko kanser tp tak salah mencuba kan...lgpun stakat yg aku tahu, VCO dpt memusnahkan organisma pathogen dlm badan so akan menyebabkan sel darah putih bertindak dgn maksimum dalam memusnahkan sel kanser..so dapat mengurangkan/mengelakkan kanser..kool dooh!!

6. mengurangkan rasa lapar/ perut cepat kenyang
   - yg ni paling best...aku ni mmg suke makan..rasenyer semua tahu hobi aku mmg makan..hihi...sejak mengamalkan VCO ni nafsu makan dh kurang...smp laki aku ajak kuar mkn kt luar pn rase cm tknk je sbb keinginan nk mkn tu dh kurg...yg plg kool, makan sikit je pun perut dh rase kenyang...setahu aku, VCO ni blh meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrisi dlm badan...metabolisma badan pun akan jadi lebih baik...so aku rase sbb ni la yg buat perut aku rase kenyang je....bile pencernaan ok, nutrisi dapat diserap dgn baik oleh badan, metabolisma badan pun tip-top...berat badan pun akan makin baik...harap2 berat badan aku dpt turun nnt....hihih....

semua tu yg aku alami sendiri sejak aku 4 hari mengamalkan VCO ni...byk lagi kelebihan VCO...korg bace yg seterusnyer...aku copy dr website kawan aku je ni....


  • Menyediakan nutrisi penting yang diperlukan untuk kesihatan yang baik
  • Menyediakan sumber tenaga segera
  • Meningkatkan sistem kekebalan tubuh
  • Menyokong fungsi metabolisme yang sihat
  • Mengawal berat badan
  • Meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrisi
  • Membantu mengurangkan kolesterol tidak sihat (LDL) &meningkatkan kolesterol yang sihat (HDL)
  • Membantu kulit tetap lembut dan halus
  • Membantu mencegah penuaan awal dan kerutan pada kulit
  • Membantu melindungi daripada kanser kulit dan cacat yang lain
  • Membantu mengekalkan fungsi tiroid sihat
  • Membantu mengawal diabetes; membantu mengatur guladarah
  • Mengurangkan risiko penyakit aterosklerosis dan jantung
  • Mengurangkan risiko kanser dan keadaan degeneratif lain
  • Membantu mencegah osteoporosis
  • Membantu mencegah jangkitan bakteria, virus, dan kulat(termasuk ragi)
  • Menurunkan viral load pesakit AIDS
  • Membantu hepatitis C, pesakit herpes
  • Berfungsi sebagai pelindung antioksidan



Dan bace ini pulak!!!...............


Kebaikan VCO disokong oleh pakar-pakar sehinggakan Dr. Bruce Fife (Director of the Southern Colorado-Chapter of the Weston A. Price Foundation) membuat kenyataan bahawa:
" Minyak kelapa dara adalah minyak paling menyihatkan di dunia "
Antara kebaikan dan khasiat VCO:

Mengurangkan kadar kolestrol
-Ia sendiri tidak mengandungi kolestrol. Oleh itu ia adalah alternatif terbaik bagi minyak-minyak lain yang mengandungi kandungan kolestrol yang tinggi.
Mengawal kencing manis
-Pankreas lebih efisien mengeluarkan insulin sementara sel bekerja lebih cekap mengambil gula darah keperluannya.
Mengatasi masalah penyakit degeneratif dan masalah usia umur lanjut
-anti oksida semulajadi dalam minyak kelapa dara adalah penghambat pembentukan radikal bebas.
Tidak meningkatkan paras kelekitan platlet dalam darah
-mengatasi pembentukan plak pada pembuluh darah yang manjadi antara faktor punca serangan jantung.
Tubuh lebih tahan serangan penyakit
-Ini kerana ia memiliki agen anti virus, anti bakteria, anti fungus dan anti protozoa.

Mendapatkan kembali keanjalan dan kelembutan kulit
-Ia mempercepat penggantian sel-sel kulit yang mati dengan sel yang baru, selain melindungi dari sinaran ultra violet.

Pertumbuhan rambut lebih baik dan kelemumur akan hilang
-Sel rambut akan mendapat tenaga dan zat yang mencukupi untuk pertumbuhan maksima

Terhindar dari gejala alahan
-Minyak kelapa dara bertindak sebagai agen anti histamine

Mengelakkan risiko sakit kanser
-Minyak kelapa dara memusnahkan sebarang kehadiran organisma pathogen. Dengan itu sel darah putih mampu bertindak secara maksima memusnahkan sel kanser, kerana ia tidak terbeban menghadapi organisma pathogen.

Keadaan berdengkur akan hilang
-kerana saluran pernafasan dan anak tekak akan kembali anjal dan elastik hasil kewujudan sel-sel baru padanya.



so...ape yg korg rase sekarang?????yakin tak nk cuba VCO....mmg byk brand VCO kt pasaran...tp aku memilih VCO brand Catalyst sbb VCO nyer dlm bentuk gel...senang nk telan...kebanyakan yg jual kt pasaran adalah dlm bentuk cecair...slalunyer kene minum ngn sudu...korg larat ke nk telan minyak pakai sudu??hihihi...so, beli VCO dlm bentuk gel....rase nyer, catalyst lah yg terbaik buat mase skrg...

sape2 nk cuba VCO ni, boleh hubungi kawan aku yg mmg cun...ngah pregnant anak kedua skrg...die pun amalkan VCO...katenyer sbg minyak selusuh untuk senang beranak nnt...apa tunggu lagi...kol die sekarang!!!
- puan siti:016-9356484 
- atau lawati blog beliau: http://yangterbaikdisini.blogspot.com/


cuba la...terima kasih

hai world!!!!name saye 'citam' !!!

nape amik gmbr cmni...blh nmpk anu citam tau..malu la citam..citam lum sunat..nasib baik citam pandai tutup!!

assalamualaikum semua!!! name saya citam...kiut tak name saye...citam pun tak pasti nape mem besar encik jurahim a.k.a bapak susuan citam,bg name 'citam' kt citam...citam rase mungkin sbb citam kecik dan itam....so citam dapat nama 'citam'....citam tak kisah dgn name tu sbb citam akui citam ni mmg kecik dan itam...ellllloooo, citam bangga ok sbb bulu citam warna itam...itam tu kan menawan....citam yakin, citam mesti menjadi pujaan ramai bile saya besar nanti....

citam sedih sebenarnyer sbb citam ni anak terbuang....citam tak kenal siapa ibu saya..citam ingat2 lupe..senang cite dh lupe la..byk sgt ibu2 kt umah ni smp citam pn lupe yg mana satu ibu citam..citam sedih sgt sbb nyer ibu citam sanggup buang citam jauh2 dari hidup die....ibu citam bawak kembar2 citam berpindah ke tempat lain tapi citam ditinggalkan sendirian di bawah almari buruk luar umah..kalau tinggal dlm almari baru best jgk!!.citam pun tak pasti kenapa ibu citam tergamak meninggalkan citam keseorangan begini...adakah sebab bulu citam yang hitam ni?apa salahnyer kalau bulu citam warna hitam....hitam tu kan menawan...!!ape la ibu ni..tk pandai menilai sungguh...!!!!ibu lupe ke cite duckling duck yg ibu slalu cite mase citam dlm perut ibu dulu!!!!!besar nnt mesti citam akan hencem mcm tom cruise versi kucing....paling busuk pun hensem cam aaron aziz...ibu jgn menyesal nnt kalau tetibe citam jadi artis!!!

citam skrg tk rindu sgt pun kat ibu citam...sbb citam dh ader bapak susuan..huhuhu...bapak susuan citam ni sayang sgt gile babing la kt citam...sbb citam ni menawan kot di mata die...hihihi...citam ni bukanla nk berlagak sgt...tp citam mmg comel pun...ala....cam peribahasa tu la..itam2 si tampuk manggis...wlpn itam tp manis..kwang kwang kwang..bapak susuan citam pun slalu kate citam ni comel mcm tom cruise...(citam tambah2 cite je yg comel mcm tom cruise tu..hahhahah)...tp bapak syg sgt kt citam tau....slalunyer bapak tak balik pun tengahari bile die keje...tp sejak citam ader ni, die rajin pulak blk umh tghari sbb nk bg citam minum susu....citam tak pandai minum sendiri lg so bapak citam suap susu kt citam pakai sudu...mule2 citam ingat bapak citam ni buang tebiat sbb bg citam minum pakai sudu...tp lame2 rase syok plak minum gune sudu..mcm omputeh plak rase....bapak citam beli picagari jgk kt citam konon nk bg susu kt citam pakai picagari...wat the hell!!!ingat mulut citam ni mcm bontot baby ke...slalunyer kalau baby sakit pahtu susah minum ubat,org bg ubat ngn picagari kut bontot baby tu kan...!??citam tk suke la camtu...mulut citam ni ala2 mulut aaron aziz..bukan montot org!!!cume satu je masalah mulut citam ni....citam tak reti la nak senyap....slalu menjerit je kecuali mase citam tido....sbnrnyer citam blatih vokal...ingat nak masuk program 'vokal bukan sekadar rupa' kt TV tu....tp masalahnyer citam ni ADA rupa....so tk layak la masuk program tu....tk kisah la....nnt ade kot program yg sesuai ngan yg bermuke encem mcm citam...

citam ni slalu bersih jer...sbb nyer bapak citam suke mandikan citam lepas suap susu kt mulut citam...citam ni minum susu tk reti tk tumpah...asyik tumpah je kat badan ni....so bapak pun slalu la sapu2 air kt sluruh badan citam...bapak kate takut semut datang gigit citam...fuhh!!!!kalau dh encem...semut pun suke....lepas mandi, slalunyer bapak suke golek2 badan citam dlm towel citam...towel citam warna biru..merangkap alas tido citam jgk la towel tu...citam suke bile bapak golek2 kan badan citam dlm towel tu...kadang2 bapak geletek2 badan citam....citam geliiiiii sgt smp citam terkencing2....penah skali tu citam terrr kencing mase bapak ngah angkat citam....kencing citam pun kene tangan ngn kaki bapak...fuhh!!!!syok giler bile dpt me-ngencing-kan bapak citam....bukan ape....bg citam,kencing tu tandanyer sayang...huhuhu...bapak pun sayang citam tau...bapak bg citam minum susu 4 kali sehari.....hihihi....

jom tgk gambar mase bapak citam bg citam minum susu...kool kan..?hihi


best gile susu yg bapak citam buat ni...susu dumek tau..!!!citam ni mmg allergik klu susu lemak manis tuh...hihi

bapak citam kate citam nakal...sbb tu bapak kene pegang citam cmtu mase nk suap susu..hihi

kecik tak citam???hihi

smp cini la dulu kisah idup citam....citam sayaaaang bapak citam!!!!! muaaah..muaaahhh....

Friday, October 21, 2011

dilema cinta- aliff n hao ren!

hai peep!!!!! hahaha...arini nk share video klip yg tetibe buat aku rase nk jadi budak2 sekolah balik...so blh jerit terpekik terlolong tgk aliff aziz ngn hao ren..sambil melompat2 (tak payah gatal nk bayangkan aku ngah melompat!!)..pahtu pegang banner aliff aziz ngn hao ren ni smbil ikut dorg nyanyi....pahtu blh lambai2 tgn sambil pegang lampu kelip2 kolor ijau...(color lain pn blh jgk...)..phtu blh berangan naik atas pentas joget lambak ngn hao ren...yeah..yeah....pweeeeeewiiitt.....but.....sad to say...."wahai PUAN amalia...anda sekarang hanya layak berjoget lambak ngn encik zurahim sambil pikir cmne nk tambah family members keluarga pakcik arshad!!" hakhakhak

tp tk kisahla.....aku nk share jgk video klip dua org budak yg buat aku angau tetibe...angau ngn lagu dorg je la.....mak tak suke anak2 ikan youuuuuu.....!!! hahahahahhaha..

korg klik je link kat bwh..yg ni official video klip dorg..serius best!!!!

official video klip aliff aziz feat hao ren!!


thank u semua!!!!!

hahahah...gelak dulu...

best jugak budak ni nyanyi lagu alif versi gigirl...hahahahha....ce dengar....

\



Thursday, October 20, 2011

C'PUTERA lagi???!!!

hai peep...!!serius....laki aku ni mmg ader masalah besar dlm bab selera makan ni...kalau die suke makan A, die akan makan AAAAAAAA je smp dua tiga minggu...die akan terus makan makanan yg sama smp la die dh muak ngn makanan tu br die akan pikir nk mkn mende lain....pelik btul...skrg (start dr birthday aku aritu), die dh angau ngn sirloin steak c'putera...tktau la smp bile penyakit angau die ni akan bertahan....

malam smlm gi c'putera lg....


aku dh surrender ngn sirloin steak so aku amik chicky chop je la.sesuai la ngn chicky lady kann..hahahah....chicky la sgt!hihi...tp laki aku tk kisah pun, sbb die ader teman baru utk mkn sirloin ngn die...konon blanje camim utk hiburkan hati camim yg ngah gundah gulana smlm..hahahha.....



laki aku plak of cos la bz ngan handpom dan angry bird nyer!!!


aku plak makan/minum mende nih je....



bosan kan bace cite same jer...tak abih2 ngn c'putera dan sirloin steak nyer..aku pun bosan sbb tulis mende same jer...huhuh...k...chow....

Wednesday, October 19, 2011

hijab style 1:lets cover our chest area...!!

hai peep!!harini tetibe nk kongsi ngn u all cara pakai hijab yg comel, yg saya sgt suke dan yg penting tutup area dada....hihi...lets check it out!!!

Tuesday, October 18, 2011

tenang dan damai.....

hai semua!!hari ni tetibe jd bini baik cikit....cikit jer....pertama, bgn awl dr emcik jurahim...kedua, bgn2 je trus masuk dapur buat nasik goreng udang ngn goreng keropok..huhuhu..phtu bile emcik jurahim dh siap mandi jer, trus cepat2 buatkan nescafe o panas, his feveret drink....hahahahah...baik bini zurahim arini....encik jurahim pulak, bila bini jadi baik tetibe, die pun jadi miang tetibe...nk pegi keje jer dlm kete duk muuuaaahhh...mmuuaaahhhs....flying kiss je la...nk bg kiss betul bini bucuk tak mandi lg...ngn bau bawang lagi...so muaah muah dr jauh jer la..hahaha...arini hujan dr pagi...skrg pon masih hujan...musim tengkujuh dh nmpk bayang dh...tp tkpe...aku suke hujan...dgr mcm selfish kan...ramai yg tk suke musim tengkujuh sbb banjir...tp aku suke hujan....bau rumput dan tanah lepas hujan sgt la menenangkan..

semalam ikut camim gi jerteh...saje jer gatal nk ikut....duk teringat kt pau gebu pkcik van...keh..keh...keh... aku beli 10 bijik pau ayam smlm..hahahhhahahah...sshhhh...ni rahsia ni..jgn gtau emcik jurahim....sbb nyer aku habiskan semua pau ayam tu sorg2...aku tk bwk balik utk die pun..huhu..camim just makan stngah jer..so maknenyer, aku dh makan 9 1/2 biji pau smlm......perut dh berat lain mcm...kpale pun dh pusing akibat dr pau yg terrrrr overdose....tp pau pakcik van ni sgt laa sedap...gebu nyer lain mcm...skrg gebu pau tu dh berpindah kt aku....hahahahahahhahahaha.. (tk pasti ni gelak sbb senang hati dpt mkn pau puas2 atau gelak sbb sakit hati sbb mkn terlebey)... tp pau pakcik ni amat aku suke!!!!!

gebu nye anda wahai encik pau.....

gebunyerrrrrrrr......
 sampai umah je perut dh penuh yg amat...rase mcm mkn nasik 3 pinggan..dh nekad dh malam ni tknk makan dah....serius taknk dinner paper dh......emmmm......AKU SERIUS NIH!!!!!

tapi...kite hanya merancang...tuhan yg menentukan segala-galanyer...smp2 umah je pakcik arshad gtau die dh beli menda ni sorg satu.....jap2pakcik arshad tanyer bile nk makan....so????!!!!
'
'
'
'
'
'
'
'
'
nak tak nak makan je la......hahahahhahahah
encik beger yg mengade2.......
 babai...

Monday, October 17, 2011

(lagi sambungan) how to be a happy wife and make a husband happy

hai semua...tetibe arini nk sambung lagi tips rumahtangga yg aku sendiri pun kejap praktis kejap tak...hahahha...ala....sharing is caring kan..tak kisah la even mcm ketam ajar anak jalan betul pun.....hahahha...sape yg lum bace tips2 yg sblm2 ni, boleh klik kat sini>>>PART 1 dan PART 2

ok!!! ni sambungan nyer....enjoy!!!

7. HUSBAND N WIFE TAK BOLEH BERKIRA DALAM SOAL PERBELANJAAN RUMAHTANGGA!!!!! JANGAN KEDEKUT!!!!! (sumber: majalah)
- ramai yg tersentap dgn tip ni kan..hihihi....byk rumahtangga yg bermasalah akibat dr suami atau isteri yg berkira sgt dlm soal perbelanjaan utk keluarga ni....yg aku maksudkan kt cni bukanla berbelanja shopping ntah ape2 tu tp lebih kepada perbelanjaan isi dapur, petrol, duit utk perbelanjaan/pendidikan anak2 dan sebagainyer... kalau utk blanja yg bukan2 tu mmg kene kedekut la...hahaha....kalau bini jenis boros tak ingat dunia, sebulan beli tudung smp 15 helai, beli baju baru pulak smp 10 helai SEBULAN, sila la catu duit utk bini anda wahai suami...hahaha...lg bagus kalau duit blanja isteri utk bulan tu u all tolong simpankan dlm bank die separuh....TAPI, kalau isteri berbelanja boros ngn duit gaji die sendiri, LANTAK die la....gaji isteri, anda tak boleh usik wahai suami2 kecuali isteri anda izinkan...ok??..tapi kan...sbgai seorg isteri, anda smp hati ke letak semua beban duit dan perbelanjaan rumah kt bahu suami....kalau zaman dlu tkpe la, tp zaman skrg ngan semua harga brg melambung naik, sewa umah lagi, byr kete lagi, perbelanjaan anak2 lg, smp hati ke tgk suami pening kpale bulan2 nk byr semua tu..time nk buat anak pandai gotong-royong, dalam hal perbelanjaan tak pandai ke gotong royong?...lelaki yg korg letakkan beban perbelanjaan 100% di bahu die tu bukannyer org lain tp teman tido u jugak...die keje susah2 cari duit untuk bg u dan anak2 senang jgk....so, kalau dua2 keje, pandai2 la berbincang camne nak uruskan perbelanjaan..tu kalau suami isteri due2 keje la...tp kalau isteri fulltime housewife, dh tkde pilihan la kan..tp jgn la kedekut pulak nk bg duit blanje kt isteri..die dh tolong basuh kain baju u, dh tolong gosok baju u, dh tolong masak utk u...dh tolong jage anak2 u..bg la sedikit perhargaan buat isteri...dh tentu die pun ade brg yg die teringin nk beli..kan..suami2 budiman sekalian, utk pengetahuan korg la, dalam islam, kerja2 memasak, membasuh,kemas rumah, gosok baju anda, semua tu bukan tugas seorg isteri tau...kalau bini anda tak buat, die tak berdose pun..malah kalau mampu, husband kene cr pembantu utk buat semua kerja2 tu..tp budaya org mlayu ni (atau mybe bangsa lain jgk) isteri yg kene buat semua  kerja rumah tutu...jadi, bile isteri dh buat semua kerja tu sorg2 utk kebahagiaan anda wahai suami, sila la hargai isteri anda...JGN BERKIRA SGT nk beli hadiah pape kt isteri!!JANGAN BERKIRA SGT nk bg isteri duit blanja..kalau ko upah bibik pun mahal tau!!!untuk suami yg isteri die bekerja pulak, bile isteri dh bg sayap tu, jgn la ngengade mntk peha pulak..bile bini tolong byrkan umah, sibuk suh bini tolong byrkan kete pulak..kalau dh semua bini byr, baik potong je 'barang' u tu...bini dh tolong pun dh kire bagus wlpn sedikit...kene ingat la, byr umah, kete, brg dapur, blanje anak2 tu bukan tggjawab isteri...tu tggjawab suami tau..hihi..so wahai lelaki2 sekalian, korg ingat senang ke nak jadi laki org....!!!!!???? hihihihi....kepada isteri2 pulak, jgn la berkira dlm soal perbelanjaan rumahtangga....tolong la stakat yg anda 'ikhlas'....kalau dh jd tahap tk ikhlas tu, baik tkyh tolong...bukan dpt pahala pun wat mende tak ikhlas...hahahhaha..

8. GI HONEYMOON AT LEAST SETAHUN SEKALI!!!! (PENTING NI!!!!)
- aku rase, ramai org2 yg dh lame kawin setuju ngn tips yg ke 8 ni tapi payah sbb tkde mase yg sesuai...org yg baru kawin tkde masalah, sbb dlm mood bulan madu lg esp yg blum ader anak cam aku...tp yg dh lame kawin, anak pun dh ramai, tips no 8 ni sgt penting utk refresh balik mood cinta anda...huhuhu...kalau yg ader baby kecik tu posponed dlu la...kesian plak kt baby nk tinggal dia ngn sape2..anda pun  tk tergamak nk tinggal die kan...lebih2 lg kalau breast feeding..tp yg dh ade anak besar cikit (toddler/teenager), tinggal la skejap kat sape2 yg sgt anda percayai....tinggal kat atuk nenek die ke, makcik pakcik yg sayang die ker..yg penting, tinggal anak2 anda dgn org yang dorg suke dan boleh dipercayai...biar anak2 seronok, hati anda pun senang..yg penting kene ade mase berdua-duaan ngn husband/wife korg...kalau tk smp hati tinggal anak lame2, tkyh la pegi smp perancis!!pegi la yg dekat2 je...dua hari satu malam cukup la...gi pulau2 ker...kawasan tanah tinggi ker...pusat2 peranginan mane2 ker, yg penting anda berdua2an...kool kan...?huhuhu

9. JANGAN OVER MANJAKAN SUAMI/ISTERI ANDA!!
- camne tu manjekan suami atau isteri dengan over?hihihihi....
contoh: konon br kawin, so syg yg amat kt suami smp tak bagi wat keje umah...langsung tak bg sentuh keje2 rumah...laki letak baju kotor bersepah pun tk kisah, laki tak basuh pinggan atau gelas yg die minum pun tak kisah...kalau baru2 kawin u oll dh manjakan laki anda cam gini, menangis la anda bile dah beranak pinak nnt...hahhahahha...kalau mase tinggal berdua tkpe la sbb baju2 kotor bukan byk sgt pun...tp kalau dh beranak lapan pun suami still letak baju kotor merata, mmg migrain la anda nnt nk uruskan rumah anda sorg2....hahhahah....the best way is, latih suami anda buat keje same2...mase anda tkde kne gi outstation mane2 ke, skurang2 nyer suami anda tau letak baju2 kotor dlm bakul (tak tlg basuh pn tkpe..), pandai wat keje umah, pandai basuh pinggan mgkuk sendiri dll...tkde la balik2 umah je korg sakit jiwa tgk sinki penuh pinggan mgkuk kotor..kan..

contoh:aku slalu mntk tolong suami buat keje umh ape2....let say aku ngah masak, aku mtk tlg die angkatkan kain kt ampaian...bile aku dh lipat baju, aku mtk tolong die letak dlm almari..alasannyer sbb almari tinggi, so aku tk smp nk susun baju2 tu..hihihi..bile laki aku mtk basuhkan sluar yg die sangkut kat bilik, aku akan mtk die ltk sluar tu dlm bakul, baru aku basuh..kalau tk, mmg aku tak basuh...this is how we train our husband supaya letak baju kotor setempat iaitu dlm bakul baju kotor....isteri pulak kene la bijak...kalau nk ajar suami letak baju kotor dlm bakul, letak la bakul baju kotor tu tempat2 yg senang die nmpk cam dlm bilik tido sndiri ke..sbelah pintu bilik air ke..yg penting tmpt yg die senang campak baju2 kotor die tu..jgn suh die letak kt washing mashine kt dapur blakang ujung umah plak...mmg payah la..akibatnyer korg kene kutip baju sluar kotor die atas katil dan stoking atas lantai la..underwear tu pulak mungkin kene kutip kt tempat lain pulak..hihihi..kalu korg suke mengutip takpe la...go ahead la..tp kene ingat, mase berdue tkpe...tp bile dh branak pinak nnt cmne agak2nyer..hahahah...mmg migrain..kesimpulannyer, ajar suami buat kerja rumah sama2....yang penting kena bijak....orait....!

pada isteri2 yg dpt suami yg rajin tolong anda buat keje rumah TANPA diminta, sila la wat sujud syukur..sbb anda sgt la bertuah...hihihi....

suami pulak jgn over manjakan bini anda....bile bini mtk duit nk shopping je senang2 u all bagi...kang nnt bile skali u tak bagi sbb tkde duit, ader yg lari umah kang..kang ade yg kene berhutang ngn ceti haram sbb nk bg duit utk bini shopping sakan...kang ader bini yg naik pangkat jd bigboss dlm rumahtangga..sape yg salah???jgn nk salahkan bini anda sorg...kalau husband pandai mainkan peranan sbg seorg suami sejak awal kawin, mmg isteri pun akan mainkan peranan die sbg isteri dgn tunjuk ajar anda wahai suami...tp kalau bini tak buat keje umah pun tak tegur atau bg nasihat , menangis la ko nnt..hahah..hah!!??nk kawin lain??? same la jgk, sbb ko akan train bini no 2 ko same je ngn bini no 1 ko tuh..melainkan korg dpt bini bijak urus rumahtangga tanpa diajar..tu bonus la tu..hahah..aku slalu jgk datang nafsu malas nk wat keje umah ni, kadang2 lupe basuh baju suami...kadang2 dh basuh tp lupe nk jemur..kadang2 ingat nk buat semua keje umah tu tapi saje je malas..hahah..ader masa encik jurahim sabaaaarrrr je...tp ader mase die membebel jgk...ade mase die marah jugak...ader mase die merajuk jgk...sbg isteri, kadang2 rase tak syok la kan bile suami marah2 atau majuk2...so kita akan cuba berubah utk jadi lebih baik...kepada suami2, anda kan suami...pemimpin rumahtangga....so tnjukkan la peribadi seorg pemimpin...jadi suami yg tegas tapi penuh kasih sayang!!!orait!.kesimpulannyer, jgn nk over over over manjakan bini sgt....KENA manjakan bini tp berpada2...ok...?

tu je la...malas dh nk taip.....hahahha...tata

bila keje byk sgt...atau takde keje lgsg..

hai semua........huhuh...hari ni bersiaran dr workshop encik zurahim lagi...panas arini!!!!!!!!!!!panas terik....aku kt workshop ni pn dh jd cam udang kering dh...udng kering yg gebu....(ade ker?hahahha). tadi gi beli floss kt supermas...konon nk gi beli floss je...tp kuar2 gi menyinggah kat D'AURA SPA pulak...konon nk singgah jenguk2 je, tp sbb best punyer pasal duk dlm spa ngan bau bunga yg mengasyikkan tu, aku pun amik keputusan nk wat facial....hahhahaha..dh biase sbnrnyer gi spa ni...tp dlu owner spa ni org lain...so skrg ni bile org lain take over, aku try la plak gi rase...overall nyer okla...tkde beza ngn owner lame cume dorg gune product lain..sambil2 wat facial sempat la terlelap due tiga das..huhu...lepas wat facial rase nk cuci rambut pulak....so trus die cuci rambut...best dua tiga kali ganda!!!!!die urut smp tulang blakang!!!!kuar2 je dr D'AURA trus rase segar...badan pun rase ringan jer...rase nk try mandi susu pulak..hakhakhak...

sebenarnyer entri ni bukanla nk cite sal facial, spa n watsoever...tp sbnrnyer nk cite sal aku nk join kelas aerobik n dance.....mcm interesting je kan..hahahha.....actly aerobik n dance class ni pun under d'aura jgk...tujuan aku gi d'aura spa td pn sbnrnyer nk tanyer sal kelas ni tp sangkut gi wat facial n cuci rambut pulak...melayang duit...tp tkpe la...yg penting hati senang..huhuh...aku pun taktau sgt lg jadual kelas die cmne...dh join nnt aku gtau ek....hahhahha.....(excited....!)

tata....

Sunday, October 16, 2011

again...huhuhu

assalamualaikum semua!!!!!(tak jwb salam dose!!huhu)....skrg kt workshop lg...br blik dr pusing kt machang...ikut emcik zurahim cr spare part kete..huhu...smp ke machang, kelantan...dekat jer wlpn dlm negeri lain....sambil cr brg smbil pusing2...kool kan....ingat nk beli pau gebu pkck van kt jertih...tp tk jual pulak arini....sedey...(cm mengidam plak...ngade!!)

harini kpale pusing2 lg...ke darah tinggi nih???peliknyer....agaknyer terlebey mkn daging..huhu..smlm encik jurahim plak yg gatal nk makan steak....so kitorg pn pegi la C'PUTERA restaurant lg smlm...makan la sirloin steak lg...tp lain plak rase steak yg smlm punyer..puas la pikir ape yg berbeza dr yg kitorg mkn mase birthday aku aritu....pikir punyer pikir, rupenyer aritu kitorg amik mushroom blackpaper sirloin steak...yg smlm plak amik just blackpaper sirloin steak....so tkde mushroom nyer...haiya...daging pn rase keras cikit berbanding ngn yg aritu..instint aku mengatakan yg kitorg mkn smlm bukan sirloin steak tp rib eye steak..sirloin lg lembut dagingnyer...tp yg best nyer pulak, dgg yg smlm besar cikit dr yg aritu..wlpn best dr segi saiz, tp aku lbh gemar sirloin instead of rib eye..(ceh!!!!ni ape masalah ko duk cite sal daging jer nih!!!ngok!!!)....tk kisah la.....yg penting dh slamat masuk perut...huhuhu...tp bohsan sikit la kuar dating ngn encik zurahim skrg....rase nk cr pkwe lain jer..hahahahhahhhahahahahhaah....*evil

kalau korg jadi aku pun for sure akan bosan jgk...ce tgk.......

pukul 9.15 mlm.....

'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
20 minit kemudian

'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
25 minit stgh kemudian



nak tau encik jurahim ni ngah buat ape ngn hp die???..kalau korg jadi aku pun korang naik fed up....!!!
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'



ANGRY BIRD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(die lum tgk angry amalia cmne...huh!)
'
'
'
'
'
'
'
'
slain busy ngn angry bird, die sibuk download mende nih jgk.....ni masalah kalau gi restoren ade wifi....(pendek kate, baik aku gi mkn sorg2 jer....)


skrg ni memang ngah musim demam angry bird!....skrg pun die ngah main angry bird, smp la nk tido karang....akhir kata...to my dearest husband, "main la sayang...main la angry bird tu smp pengsan.....".

tata...

Friday, October 14, 2011

birthday yang kool!! hahaha

ello semua!!!!!yeaayyyy....ari ni usia aku bertambah satu lagi....satu je...huhu..bangun pagi2 trus tgk cermin.....telek2,renung2,tenung2...emmm.....takde pun garisan kat muka...so, dr situ dh confident dah birthday tahun ni mesti kool punyerla...cume yg tk brape kool, muke comot cikit je ngn jerawat yg tetibe tumbuh...tp tkpe...jerawat pun kool ape!hanya teenagers je ade jerawat....so, aku leh masuk kategori gadis muda remaja la kan sbb aku ade pimple..hahahha..pipi pun merah2 mcm blushing sesangat..but the truth is itu tande kulit tk brape nk sehat dan bakal tumbuh jerawat2 kecik...huh!!!!again...di usia ini!!!! atau bakal nk tumbuh pigmentasi...cis..yg ni tk brape nk kool!!tp tkpe....aku kool je sbb dlm jiwa ni, aku tetap rase remaja..hahahha

cite sal birthday, ramai pulak yg tanyer "hows ur birthday thn ni??"hihi...biase saje...dh tua...nk wat parti ngn belon2 cam tk brape nk IN je skrg ni...kang org tanyer "u dh buang tebiat ke amalia??"... so,sblm soalan tu kuar, lebih baik i lupekan parti berbelon bagai ni....nk tiup belon pun dh semput...ish..ish..ish....!

smlm dlm kul 12.30 mlm masuk bilik nak tido...tetibe tgk ade mende kat kpale katil...huhuhu....cun ar..mmg kool..tp ayat yg die tulis kt situ tk brape kool....hish!!!




kenapa perlu ada perkataan montok dan gebu!!!!!!!why!!!!!!!??????....tp yg paling tak tahan, sila tgk camne laki aku eja roti gardenia.....hahahahhahahahha.......serius ketawa smp rase nk terberak!!!! smp aku kene tanyer apa maksud "gardingnya" tu...aku ingat bahse jawa ke ape...rupanyer roti gardenia...hahahahhahahahah....u r so funny,dear husband....!!

hari ni plak semua buat cam tak ingat je birthday aku...pakcik arshad ngn teh pn cam tk ingat....camim ngn capik lg failed!!!huh...tkpe la...aku kann seorang yg kool jer...huhuhu...* i miss u so much dear asma n caheed...

tghari cikit br la dpt msg capik wish hepi brthday....camim plak balik2 je nyanyi lagu hepi birthday...cunn!!!!dh dapat birthday wishes kt FB, brthday wishes kt hp, dapat lagu hepi birthday...cukup lengkap la my birthday tahun ni...hahahha...

ayah ngan teh balik2 wat tak tahu jer..dorg straight je masuk bilik....uwaaaa......why!!!??? tetibe ayah ngn teh kuar bilik hulur 'sesuatu'....hahahahhahahahha...gelak dulu...hahahahhahahahah

walaupun raye dah lepas...tp aku tetap suke sampul kiut nih!!!!hahahha

waaaaaa........*nganga


rm290=29 tahun!!!! kalau umur aku 100 tahun??...dh dapat brape ek!!..wooiitt, kalkulator aku mane!!!!???..

semoga kite semua panjang umur especially ayah n teh..amin....hihi..thank u ayah..thank u teh... u r the best ayah n the best teh in the universe!!!caaayaaang both of u sgt2...hahaha..

(otak ngah pikir nk labur wet birthday kt kedai mane...emmm...em...pikir lagi...emmm......zzzzzz....)

kini, hati sgt riang ria, jiwa pun terase semakin muda..terus siap2 kuar gi workshop...balik2 je trus online..pastu husband pulak sibuk2 suh siap cepat utk kuar dinner...masuk bilik nk siap2 je nmpk ade benda ats katil..waahhh..laki aku dh pandai main suprise2 la..hahahah..so sweeetttttt!!!!!!


ooo...dlm hati ada taman rupenyer laki aku..haha...tengkiu syg...same doa goes to u,dear..


thank u dear emcik zurahim cayang...u r the coolest husband in the world...!!!!u rock!!!huhuhu...patut la mase aku gtau nk beli purse merah yg sgt murah kt kuala besut aritu die marah2...rupe2 nye nk blanje purse yg lebih kool....huhu...thank u dear darling....i love it so much dear!!! thank u....*wink wink

pahtu trus siap2 gi dinner....no candle light dinner..makan kat C'PUTERA restaurant je...but the dishes are superb!!!thank u again 'tayyang ucuk2'..huhuhu....

kitorang makan ni je...
'
'
'

'
'
'
'
'

gmbar atas tak clear ek...ok tkpe...meh aku zoom cikit...hahahahhahahaha
'
'
'
'
'
''
'
'
'

sirlon steak ini sgt sedaaappppp!!!!

biase la...tipical bisnesman...tk lekang ngn hp..wek..!

sooo...sape kate makin bertambah usia makin tak kool???? aku rase kool jer!!! hahahahhaha..... last but not least, thank u so much for all the birthday wishes, my dear family n frenz...all of u r sooooooo cooollll!!!! love u so much!!muuuahhhhs....huhu

pssstttt....sebenarnyer ader satu hadiah lagi yg encik zurahim nak bagi....die janji akhir bulan ni.....tunggu kitorg berdua free cikit katenyer..hihihi..ape tu?  ape tu?....tunggu yer....

akhir kata...blh tak bg caaannn kt birthday girl (girl la sgt...buuuwweekkk..*muntah) nk gedik2 cikit ngn purse baru..hahaha...

tema dinner mlm ni adalah merah!!!huhuhu
sekian, trima kaseeyyyy!!!!

Thursday, October 13, 2011

jom masak: nasik lemak sambal ikan tongkol

hai semua!!!!!huhuhu...seperti yang dijanjikan...jom kite layan resepi nasik lemak bersambalkan ikan tongkol....aku tak pasti negeri2 sbelah pantai barat ader tak nasik lemak lauk sambal ikan tongkol ni, tp negeri kelantan terengganu mmg ader....kalau u all nk try blh la...bukan susah sgt pun...lbh kurg je ngn sambal2 nasik lemak yg lain...huhuhu....

sebelum start masak nasik lemak, korg kene sediakan dlu ikan tongkolnyer...BUT REMEMBER!!ikan tongkol haruskan dibeli/ditangkap/dipancing beberapa hari lebih awal dari hari korg nk wat nasik lemak tu...paling lewat pun kene beli sehari sebelum buat nasik lemak tu...kenapa yer????? >>>> sila teruskan pembacaan anda....huhu

mula2 lepas korg dh beli ikan tu, korg kene siang dlu, basuh bersih2, kemudian rebus....org pantai timur mmg dah biase ngn ikan tongkol rebus ni..ada yg panggil ikan kukus.tak kisah la ape name timangannyer yg penting tu la rahsia kenapa gulai ikan tongkol lauk utk nasik dagang pantai timur jd sedap..nak buat sambal pun same...ikan tongkol harus la direbus beberapa hari awal...jgn lupa utk panaskan ikan rebus itu tiap2 hari ok...(kalau tak, nnt jd rezki kucing pulak...huhu)

cara rebus ikan tongkol utk sambal nasik lemak...jeng jeng jeng...

bahan2:
- ikan tongkol
- beberapa keping asam gelugur....dlm 10 keping la lbh kurang
- garam
- air - agak2 smp tenggelam semua ikan...tk perlu byk sgt...

cara2:
- masukkan semua dlm periuk..kemudian rebus smp air menggelegak/ ikan masak
-jgn lupa panaskan ikan rebus ini tiap2 hari...ok!

beberapa hari kemudian:

- amik ikan je..tos kan..kemudian goreng dlm kuali mcm biase..ikan akan meletup2 dlm kuali..jgn takut ok..tutup je kuali tu ngn tudung periuk..huhu..air rebusan ikan tu blh la di buang..
- tak perlu grg lame sgt sbb ikan tu kan dah masak...cume nk garingkan/keraskan cikit je agak2 cam dlm gmbr kat bwh tu je..huhu



bahan2 sambal ikan tongkol:


- 1 biji bawang merah yg besar / 10 biji bwg merah kecik
- 1 biji bawang besar
- 1 biji bawang besar (potong bulat/yg ni takyah blend)
- 3-4 ulas bwg putih
- sedikit halia
- cili kering (direbus dan ditoskan airnyer)
- belacan cikit (kalau suke la...amalia tk ltk sbb ikan dh berbau sedap...lgpn kite kan nk gune minyak yg kite dh wat goreng ikan bilis td..hihi)
- 1 sudu besar asam jawa+setengah cwn air..


cara2:
- blend semua bahan2 di atas kecuali air asam jawa..
- goreng ikan bilis dulu sbg salah satu lauk nasik lemak anda...simpan minyak yg korg wat ikan grg ikan bilis tu...nnt gune minyak tu je utk goreng sambal...
- tumis sambal yg anda dh blend di atas smp masak...
- slalu kacau dan jaga api dapur anda...sbb sambal mudah hangus...huhu
- bila cili mcm dh masak, masukkan air asam jawa...masak lg smp sambal anda sedikit kering..kedian baru masukkan ikan tongkol yg anda dh goreng dlu td...biar ikan ngn sambal mesra, br la tutup api..orait...!!mudah je kan...huhuhu

bahan2 nasik lemak:


3 cwn beras
santan pekat+air+sikit gula+sikit garam - kacau2  (secukup rasa la...aras air sama ngn masak nasik biase je)
halia (potong2)
2 biji bawang merah (mayang2)
3-4 helai daun pandan (simpul)

cara2:
- letak semua dlm periuk n masak mcm biase..
- kalau nak kukus pun boleh..tapi korg rujuk kt myresepi la...malas nk gtau sini..hihi

ok....jom kite tgk hasil nyer......

boleh rebus telur dan potong timun!! ...dan bolehla hidang bersama nasik lemak anda!!!huhu

Wednesday, October 12, 2011

hari ni 'agak' rajin..huhuhu

hai semua...yeah...kembali lagi kite dlm entri baru hari baru mood pn baru ni..hhahaha..(gelak dlu..)... slain drpd tetibe rase nk masuk belly dance nyer class, arini aku rase nk masak nasik lemak sambal ikan tongkol..huhu..utk makan mlm k!!!nak cr ktne manusia rajin cam ni yg tetibe nk masak nasik lemak utk dinner? ceciter...ceciter!!...hanya org2 genius je yg akan buat keje2 cmni..hahahhaha....smlm dh beli ikan tongkol...dah rebus...dan pagi ni dh panaskan balik...tgu ptg2 cikit br start masak sambal utk ikan tongkol tu..telur pun dh rebus..nasik lemak ni kan utk dinner so start masak lewat2 cikit la...br kool...huhu..lgpn santan pn tk beli lg..hihi....

ade ker yg nak resepi nasik lemak ikan tongkol ni???emmmm..boleh..boleh...tunggu nasik lemak tu siap dlu br bg resepi ek....huhuu..

hari ni kat luar agak panas....sangat panas sbnrnyer...slalunyer ptg/mlm mesti ujan...sejak dua menjak ni mmg cuace agak tk menentu...angin monsun dh bertukar...tak lame lg dh nk masuk musim tengkujuh utk kwsn2 area pantai timur ni...thailand dh banjir teruk...harap2 kt malaysia nnt tk seteruk tu...nauzubillah...kesian kat teman2 yg umahnye berada dlm kwsn banjir nih...alhamdulillah stakat ni umah besut dan umah banting tkde masalah banjir lg...kesian yer kt sape2 yg terlibat ngn banjir ni...setahun skali umah ditenggelami air...rugi harta benda, nyawa pn dlm bahaya...bile banjir dh surut kne bersihkan rumah pulak...kesiannyer.....semoga tahun ni banjir tk seteruk tahun2 lepas....insyaAllah...

oh yes..bercerita sal belly dance...hahahhahahah....membe aku ckp belly dance blh kempiskan perot...tetibe rase nk gi dftr masuk kelas tuh....ahhaha...tp smlm aku usha2 jgk belly dance kt youtube...haiya...larat ke aku nk berbelly dance nih...giler u..takkan mende ni kot aku kene blaja kt kelas tuh nnt....tetibe rase baik aku gi blaja tarian tiang la..blh jgk menari depan laki aku...lebih kurg je tahap exotic nyer....laki aku pun gatal jgk,curi2 pandang tgk video tuh...ade kat 15 kali tanyer betul ke aku nk join kelas tarian camni...??hahahhaa....serius....dh mula pikir 20....30..kali ni nk join ke tk...kalau serius leh kempiskan perut ok jgk..kot2 la boleh dpt figure cam shakira..die kan suke wat persembahan belly dance nih..huhu...tp aku sanggup ke???!!!erkkk.....*pengsan

tu je babai...

Monday, October 10, 2011

jom masak: nasik goreng bini malas

hihihi...tajuk menu serius wat org rase nk baling high heels...hahahah....ok...aku tau, dlm dunia ni mesti ramai la kategori isteri2 @ wanita2 yg tetibe rase malas nk masak..tk kisah la sama ada dh mmg jns pemalas sejak azali, atau tk minat masak, atau penat sbb dh sehari suntuk keje kt ofis atau kt umah...klu tak masak,nnt kang husband lapar....adik2 pun lapar...anak2 pun  lapar....mak ayah pun lapar...so, sebelum semua jadi zombie, terpekik telolong akibat kelaparan yang tak blh ditahan2 lg, sebagai isteri@anak@kakak@adik yg genius, kite kene la masak....melainkan kalau tahap kemalasan anda tuh mmg tahap yg teramat kronik atau ICU...kalau dh smp tahap tuh, sila gi makan kt luar la..restoren kan berlambak..!! (ceh!!!mengomel pn dh satu perenggan...huhu)

ok, jom kite share resepi org malas tapi taknak di cop pemalas...atau dlm bahse lain nyer...resepi org malas tapi nk hipokrit konon rajin..hahahha...before aku bg ingredient, sila bace syarat2 dlu klu nk masak masakan versi pemalas...huhu...

1. tak payah gatal nk letak fresh meat atau ayam..."but why!!!!!???"(smbil kelip2 mata...)...
   alasan: nak potong2 kne gune tenaga..emmm..kalau dh pemalas, tkyh la gune daging lembu fresh atau dgg ayam fresh ni...melambat2kan majlis je...nk potong dgg kne tengok urat2 dgg..salah potong kang ader yg terkehel rahang..kalau ayam plak kne potong tulang2 die...ish..ish..ish...semue gune effort tuh..so lupakan aje...lebih2 lg klu dgg tu korg br kuarkan dr peti ais..dgg yg beku tu lambat lembut balik...so skali lg, lupakan aje...huhuhu..gantikan ngan seafud atau dgg yg tak perlu masak lame2..huhu

2. lupe kan sayur hijau....
    alasan:sayur hijau ader racun...kalau tkde racun,mesti ader ulat punyer...so xleh basuh cincai2...klu dh mmg malas, elakkan gune sayur berdaun hijau nih....kang ader yg basuh sayur tak ikhlas...cara nk basuh sayur hijau yg ada racun ni mula2 skali kene rendam air garam....pastu bilas bersih2,kemudian br potong...kalau ader sabun utk basuh sayur tu lg bagus...tp stil kene bilas 2..3..kali k...kalau yg tkde racun pun same...kang ader yg makan ulat daun kang klu tak cuci bersih2....huhuhu..

bahan-bahan:

minyak masak secukup rase..
1 biji bawang merah yg jenis besar tuh...(actly bwg besar tp rupe cam bwg merah..nk buang kulit bwg merah yg kecik cam malas kan....huuhuuh)
5-6 bj cili padi- nk lebih pedas tmbh la lagi..
3 ulas bwg putih
3 btg dgg sosej (utk ganti fresh meat - potong bulat2 nipis2..dgg ni cpt masak!)
250g udang (udang ni sejenis seafud yg tk payah masak lame..jap je dh masak...lgpn tkyh potong-cume amik gunting, buang kpale ngn ekor yg tajam tu je...PAKAI GUNTING!!)
1 1/2 btg carrot-buang kulit n then potong dadu...(lg senang pakai sayur cmpur je tp my husband tak suke kacang peas)
sedikit bunga kubis..
garam,ajinomoto
nasik (nasik jgn masak lembik sgt...kurangkan air...nasik goreng kene sedikit keras br sedap...melainkan klu korg suke nasik goreng hancur..hihihihi)

cara2:
- panaskan minyak smp tul2 panas.....
- tumbuk bawang merah,bawang putih ngn cili api n tumis smp naik bau....
- masukkan carrot...pastu sosej....goreng lg smp air sosej kering cikit
- masukkan udang dan bunga kubis.....goreng2.....kacau2...nk nmpk rajin cikit esp depan husband atau mertua, ketuk2 sikit kuali tuh biar bunyi smp luar umah..hahahhhaha.....
- masukkan garam dan ajinomoto sikit....
- masukkan nasik.....kacau2....rase2 dh sebati dan dh masak, blh la tutup api dan hidang....
- kalau ader kopok ikan tu hidangkan skali...huhuhuh....

tadaa.......!!!!!!

aku letak sayur hijau cikit sbb aku kategori 'agak' malas je mase ni...hihi

SEE!!! tak nmpk cam nasik goreng org malas pun kan...hahahahahahahhahaha

Sunday, October 9, 2011

berbeza tp sejiwa...

salam peep!!!yeah..ni bukan tips rumahtangga mcm sblm2 ni...nop..nop....ngah kumpul material lg...huh!ayat mcm ngah wat phd...hahahhaha....actly ngah ingat balik semua bebelan2 yg aku trima....tp jp ingat jap tk, so aku decide postpone dlu la....hahahha...arini kt workshop emcik jurahim lg...lepak2 cni sambil online...smbil2 tu blh tgk die wat keje...jap lg aku leh wat tips penjagaan enjin kete plak....atau mybe tips utk menjimatkan petrol, atau tips utk cepat menjahanamkan enjin kete anda....(see!!hanya bijak pandai genius cm aku je leh wat tips2 ni..haahhahaha..*gelak jahat)

tak sangka pejam celik pejam celik dah nk masuk tahun ke due dh aku jadi bini org...emmm...overol nyer, mmg best la jadi bini org....tak best ke klu u dh dpt separuh lg jiwa u...slame ni OKU...tk cukup jiwa..hahahha...kawin tu kan anda melengkapkan separuh lg iman anda...tiada keraguan lg k...selalunyer, kite takkan cr/berkenan dgn org yg 100% same ngan kite....kalau u suke korek idung wlau di mana sj anda berada, u takkan cr org yg suke korek idung rata2 jgk.....larat ke nk jemaah korek idung?????cecite...cecite....u akan cr mende yg indah2 je yg ada padanye...usha yg bagus2 je...so yg dark side tu korg akan tak pandang....especially klu dark side yg die ade tu same ngn dark side yg u ade....see!!!u dh cr org yg tak same ngn u...kalau ade persamaan pn mybe plg busuk pn 60% je....so takyh nk bohong sgt cakap u all berkenan ngn ur half sbb die ada 100% persamaan ngn u...membongak (menipu) jer tu...

cite sal perbezaan ni, aku suke amik contoh aku ngn emcik jurahim atau family members aku je....buat ape amik cntoh org lain yg kite tak brape nk pasti..kang dh berbaur fitnah plak blog aku kan..hahahha...klu ader cite sal org lain pun mmg mende yg sahih dh la...ok, cerite sal perbezaan ni, aku ngn emcik jurahim ader byaaaaakkkkkkkk sgt perbezaan baik dr segi minat, citarasa, keinginan, impian, hobi dan lain2...kdg2 irritating, tp kadang2 perbezaan ini lah yg menambah perise dan rempah ratus dlm rumahtangga...kalau dh sameeeeee je due2, bohsan jgk kan...ko suke roti, die suke roti, ko suke teh o ais, die suke teh o ais..ko suke midvalley, die suke midvalley...tak ke boring...kan..kan...kan...kalau die suke smayang sunat dan mengaji, ko pn suke smayang sunat dan mengaji takpe jugak...tu dh kire bonus besar dlm hubungan rumahtangga anda....bersyukurla kalau anda berdua ader persamaan itu...alhamdulillah...

aku ngan emcik jurahim mmg totally different....ish...membongak lg la tu..totally konon!!!orait..bohong la tu klu totally different..hahah....ader persamaan tp sedikit je...emmm....30% kot...klu exam dh failed la tu kot...HIHI...tp alhamdulillah, hingga saat entri ni ditulis,kami masih bahagia dan moga perkahwinan ini sentiasa di bwah lindungan dan rahmat Allah....insyaAllah.....amalia ngan aim, mmg byk berbeza....ok, kite amik cntoh yg paling simple dlu...dr segi makanan, ape yg aku suke makan mmg berbeza ngan yg laki aku suke mkn...die suke yg seafud2 je mcm udang, sotong, ketam...aku suke makan nasik ngn budu ngn ulam...laki aku ni ulam mentah pn tak suke..apatah lg budu...mmg tk sentuh...air plak, die suke nescafe o ais...aku suke teh o ais....see...mende kecik je tp berbeza....

minat dan hobi kitorg pun lain...die suke mende2 sal kete smp birthday aku pun die beli rim sport..bile aku tanye mane birthday present aku, die tnjuk rim sport yg dh siap pasang kt kete aku..ngan wat muke kiut konon syg giler kt aku sbb bg hadiah yg mahal smp harga nk cecah (atau mgkin dh cecah) ribu2..(sakit ati tak klu ko jadi aku?????)...aku tak sakit ati sangat, cume suh die tido peluk rim sport tu je la mlm tu.....hahhahaha..so dpt la jam, kek aiskrim, n jalan2 mkn2 kt restoren tepi pantai bagan lalang....hahahhaha *evil nyer gelak..ok, tu cite birthday thn lepas...minat aku pulak lebih kepada jalan2, window shopping, shopping, jalan2 cr makan dan yg sewaktu dgn nyer...tipical woman nyer minat la kirenyer tuh...nisbah pmpuan yg tak suke mende yg aku suke ni adalah 1:1000.....so aku ni salah sorg dlm angka 1000 tu la....contoh nisbah yg 1 tu plak isteri cousin aku, dr.haniif iaitu dr.sheeda..hahahha..(bertuah yg amat la awak, haniif!!!!hahahhahah)

camne ngn lagu kegemaran plak????laki aku suke rock kapak nyer song..esp kalau yg zaman sluar ketat kalau tertonggeng pn blh koyak tuh...br beli cd kumpulan may mggu lepas...kalau bukak beg cd die mmg penuh....full kate omputeh...tp sad to say,semua cd tu blh dikatakan lagu yang same je ader..sama ada may, search, wings, ekamatra,ape ntah lagi...tp yg sezaman ngn grup2 tu la...hahahhahaha...lagu plak yg same je..kalau search tu lagu isabella, bulan madu awan biru tu, ngn 2..3 buah lagu die yg lame2 dlu..wings plak ngn lagu sejati...dlm cd lain pn lagu tuh jgk cume ade la satu dua lagu yg lain cikit dlm setiap cd...so klu naik kete ngn die, lagu same je la dr banting smp besut...busuk2 pn aku suh ttp cd pasang radio je la...tkyh gatal2 jari nk tukar cd lain wlpn cd berlambak, wat rugi tenaga jari ko je..aku plak suke lagu2 br kalau yg masia, indon punyer...lagu2 mat saleh plak aku suke oldies song yg romantik2 cam 'seal with the kiss' ke, 'hello' ker...klu yg baru sikit lagu MLTR dan lagu2 celine dion..pendek kate lagu2 romantik tk hingat dunia la...tu jer....lagu rock wat aku sakit kpale....tetibe leh migrain...aku mmg buta seni klu dgr lagu rock...klu slow rock leh layan lg la...dgr jarang2 best jgk klu slow rock ni....tp kalau yg cam nk meletup drum ngn gitar letrik tu, mmg leh wat migrain....tp laki aku suke yg amat!!!

tempat jalan plak??aku suke tempat yg blh release kan kpale otak aku nih terutama tmpt2 sejuk..laki aku plk suke tempat yg ader kete2 mcm sepang tuh, atau tmpt2 yg die blh mancing.....aku kurg gemar sbb tmpt yg cmtu slalunyer panas....see!BERBEZA....tu br mende yg luaran nyeer...blum cite sal sikap dan perangai lg...hhuhuhuu...

bile nk cr pasangan, pilih la yg korg leh IN dgn perbezaan yg korg ada....kalau tkleh masuk ngn perbezaan itu, just forget it...jgn duk berangan lepas kawin nnt u nk ubah perbezaan die yg u tak suke tu...masuk mimpi je la....kalau aku suh korg ubah perangai buruk korg yg suke kentut di tempat awam tuh rase2 nyer korg blh ubah tak?klu kentut merata2 tu dh habit, kdg2 org tu tk prasan pn die dh kentut kuat giler dpn org..sendiri mau ingat la kan..hahahha....tp, klu dh cinta sgt, dan cinta korg tu benar, ape pun kekurangan dan perbezaan yg die ade, korg akan cube terima dan akan membiasakan diri dgnnyer...bukan dgn mengubah die ye...!!hehe...senang cite, get through it atau forget it...u choose!!?k?

tu je..babai....

Saturday, October 8, 2011

jahat kah aku.....??

hai semua....kali ni nk cite mende yg berlaku lewat ptg td...mase tu aku nk kuar gi workshop husband...mase bukak gate aku dh nmpk dr jauh sorg lelaki yg yg masih sehat  dan nmpk kuat sedang berjalan ngn 2 org budak pmpuan kecil...aku rase anak2 die....aku biase tgk lelaki ni ngn budak 2 org ni...die penah datang mtk sedekah umah ni dlu....byk kali...tp slalunyer lelaki tua tu tkde...(mybe menyorok kt mane2)...emmmm....

n today...it's happen again...tp kebetulan arini aku ngah nk kuar...ngah tutup pintu gate...aku nmpk lelaki ngan budak2 tu duk tgk2 aku je dr jauh...dan aku nmpk laki tu mcm suruh budak pmpuan tu sesuatu...aku rase die suh budak tu dtg mintak sedekah ngn aku...bile aku nmpk salah sorg budak tu jalan dgn laju ke arah aku, aku cepat2 masuk dalam kete, n trus drive tanpa menoleh kt budak tu pn...aku buat2 tak perasan die dtg padahal die btul2 kt depan pintu kete aku jer....

sepanjang jalan ke workshop n until now aku terpikir, jahat ke aku or kejam ke aku buat cmtu...tp bg aku, cara tu lg bagus dr aku sound direct kt lelaki tu...kalau nk sound budak kecik yg dtg dekat aku tu tak kene pulak sbb die masih kecik...kan...?lgpn aku tk reti nk bermulut laser ngn org yg aku tk kenal...

wat i would like to tell u all is im so so so sad....sbb ada org melayu mcm ni (aku rase ramai yg mcm ni)...ajar anak (bukan sorg tp dua org anak) hidup dengan meminta2 sedekah dari orang..padahal die masih kuat, dan masih mampu untuk bekerja....saya sedih sbb ini contoh yg die bagi kt anak2 die...hidup tanpa ada rase harga diri...saye bukan taknak nasihat lelaki tu direct td but i think its not worth it!!berbalah dgn org bijak pandai tak sama dgn berbalah dgn org bodoh...same jgk ngn nasihat kepada org pandai tak sama dgn nasihat kepada org jahil.org pandai yg aku mksudkan kt sini bukan yg ada ijazah, master atau PHD tp org yg tau gune otak yg Allah bg free tuh!kalau imam shafie pun mengelak utk berbahas dgn org jahil, apatah lg aku yg ilmu pn tak sekaya mana..dan aku akan membazirkan air liur aku je klu duk bg ceramah kat laki cmtu....lelaki yg dh beranak ramai camtu imposible tk ada rase malu melainkan die jahil...dan saya rase die ade rase malu, kalau tak, tkkn suh anak yg dtg mintak sedekah sedangkan die hanya menyorok mane2 atau buat2 mcm tak reti bahse..see!!!die masih ader rase malu nk mntk sedekah sndiri tp jahil dan malas!!kalau org refuse utk bg duit kt anak die, die buat muka mcm nk cari gaduh..wat a shame....! Allah bg cukup anggota badan tp tk tahu guna utk cari makan kenyangkan perut anak2.....

apa yang aku sedihkan, anak2 die membesar dgn ajaran "cari rezki dengan mintak sedekah"!!! dan yang paling aku sedih, anak2 nyer tu adalah perempuan....hari ni aku nmpk sendiri kisah seorg ayah ajar anak minta sedekah...

aku bukan kedekut atau berkira, tp aku tak suke senang2 memberi pada org yg aku rase tak layak diberi...kalau budak pmpuan 2 org tu SAHAJA yg tetibe dtg, mungkin aku bg..kesian kt budak2..tp kalau bapak die ader dan aku tgk sehat walafiat, anggota badan pun cukup, nmpk kuat plak tu, aku mmg takkn bg....kejam ke klu aku camtu?same jgk dgn yg mintak sedekah kt kedai2 makan...kalau aku nmpk cm sehat (tkpn kurus kering mcm hisap dadah), mmg aku tk bg..unless die hulur tisu, so aku bg duit tisu (lebih cikit la dr harga tisu pasaran..)..sbb bg aku die kerja jual tisu bukan mtk sedekah..aku tak sepemurah laki aku..laki aku ni pesen klu org dtg mtk sedekah mmg cnfm bg.. rakyat msia ni mmg rata2 nyer pemurah sbb tu la yang malas2 ni suke cr duit dgn cara mudah..klu yg tua bangka nk mtk sedekah tu tk rase sgt marah tp klu tua bangka bwk anak gi mintak sedekah n lebih teruk lg suruh anak yg mintak sedekah, its too much! dan aku tak kisah kalau aku di cop kejam klu tak bg duit tu...it s not about duit, bukan blh bwk masuk kubur pn duit tu, tp bg aku, klu kite nk kurg kan org sehat mintak sedekah, kite jgn bg duit...klu bg duit, dh mcm kite galakkan die mtk sedekah dgn lebih gigih di masa hadapan...

tu je kali nih..babai...