seperti yang dijanjikan, arini aku nk share resepi ddukbokki atau taekbokki yg lebih sedap.. lebih kena ngn selera org malaysia kut.... sblm ni aku penah share resepi asas ddukbokki di SINI !... asas sesangat..budak tadika pun blh buat...tp klu dh asas, rase pun ala2 kadar je la kan... kali ni resepi diperbaharui...lebih sedap dan dijamin tak puas makan...hihi..(over plak ngko mek!)..
kualitas gmbr sgt buruk...maaf ler...hihihi |
pembantu chef utk kali ni adalah camim ngok ngek... huhu
note: resepi asal ddukbokki (kebanyakkan mknan korea) tak guna minyak...tp kali ni aku gune minyak jagung...alaaa..cikiiiiit je...blh jgk guna minyak bijan klu suka ngan bau nyer...
bahan2:
1 paket dukk (rice cake)
3-6 sdb korean chilli paste, ikut tahap kepedasan yg korg suka - yg bekas merah camim pgg dlm gmbr atas tu
1-2 sdb korean corn syrup (utk likat/kuah berkilat) - kalau tknk beli pun tkpe..ganti dgn tepung jagung satu sudu besar+air sikit.kacau2.utk kali ni aku guna tepung jagung+air je sbb korean syrup yg aku beli thn lps dh expired bln 11 aritu..hasil nyer sedap jugak..no wories!)
air - byk jugak...utk lembutkan dduk/rice cake...nnt air tu akan kering
2 sudu minyak jagung/minyak msk pape la..
2 ulas bwg merah/2 ulas bwg putih - ricih2 halus
sejemput ikan bilis
1 sudu teh serbuk ikan bilis knorr
garam/gula - lbhkan gula untuk kurg kan pedas..klu suka blh tmbh aji atau serbuk magi secukup rasa tu
fish cake (penting jugak - bau ikan tu yg blh buat ddukbokki lbh sedap) - potong kecik2
hotdog (aku guna blackpaper hotdog- rasa wallah! ngam giler ngn kuah ddukbokki ni) - potong kecik2
crab stick (kalau suka..) - potong kecik2 jugak
(fish cake/hotdog/crab stick tu klu sepaket blh msk utk 2-3 kali jugak...takyh guna byk...2..3 batang pun dh ckup...klu over byk sgt nnt lari tema...ini kan spicy rice cake so rice cake kne la byk dr bahan2 lain...)
cara masak :
- panaskan minyak, tumis bawang merah/putih smp naik bau, kemudian masukkan ikan bilis sejemput td...tumis..tumis..tumis....
- bile bau wangi ikan bilis+bawang dh naik ke lobang hidung, masukkan air....kemudian trus masukkan korean chilli paste..
- klau dlm resepi asas, kite buang ikan bilis nyer...sbb nk stoknyer aje kan...tp kali ni depend kt u all lerr..tkde yg marah...ikan bilis tu klu nk buang blh..tknk buang pun blh...klu kasihan kt ikan bilis tu, tkyh la buang..hihi..
- agak2 nmpk air dh sedikit menggelegak, masukkan ddukk atau rice cake td..then, masukkan serbuk ikan bilis knor utk tmbh rase ikan bilis dlm dukkbokki anda..pastikan air banyak sbb rice cake tu keras... nnt air akan kering bile dduk tu dh lembut.. biar smp rice cake lembut dan air sedikit kering.... blh masukkan fish cake dan hotdog..crab stick tkyh masuk lg sbb takut hancur...lgpn crab stick cpt masak... tggu sampai kuah ddukbokki tu sedikit kering dan nmpk pekat...
- bile nmpk air dh kering, pastikan u all slalu kacau...sbb nyer, rice cake tu mudah melekat kt kuali..pastikan dia tk melekat..
- kemudian masukkan garam/gula/serbuk perasa...- garam ltk sikit je dlu...tkut terover masin...tknk ltk pun tkpe...bile dh ltk serbuk ikan bilis,hotdog n fish cake slalunyer dh masin...klu tk silap, chilli paste tu pn ade garam dh..(aku agak jer..hihi)..tapi mmg dh cukup masin bg aku... nk selamat, rase dlu b4 ltk garam tu...tp gula kne ltk yer...2-3 sudu pun ok...depend kt slera masing2.
- kemudian blh masukkan crab stick...then, blh masukkan tepung jagung yg dh dilarutkan dgn air td...@ korean corn syrup kalau ade...jgn lupa kacau2 takut melekat....tunggu smp kuah likat dan nmpk berkilat... sedia utk ngap!! huhuhuhu..
cara paling best makan ddukbokki adalah dgn chopstick!!!! feel nyer mcm ko ngah mkn lepak2 ngn pakwe2 CN Blue n Big Bang dalam Running Man je....(
Selamat mencuba...daaaa!!!!!
2 comments:
woahhhhh sedapnye kak... sy ni da la tringin sgt2. kalah org pregnant. hihi. tp nak cari katne yer rice cake tu?
hai jijie....rice cake boleh beli kat kedai korea... kedai biase/supermarket akak mmg tk pnh nmpk..area ampang byk kedai korea....ikut jalan nk pg ampang point....1 utama pun ade...kt klang pun ade.klu kt klang tu,"korea won" nama kedai nyer tp dorg tgh renovate skrg..utk sos nyer, jgn beli yg ready made dlm paket..non halal sbb dorg ltk beef...beli korean chilli paste mcm dlm gmbr..klu nk lg clear gmbr korean chilli paste tu, tgk kt entri resepi asas..
Post a Comment