Sunday, April 17, 2011

Jom masak 2: Ddukboki (Spicy Rice Cake)

elo semua....sblm ni aku ajar wat kimbab kan...skrg jom blaja wat ddukboki plak atau dlm bahse mlayu nyer kek nasik pedas..hahahahhaha...pelik bebenor bunyi nyer...hahahha....korang suke tgk cite korea tak???!!! klu korg suke tgk cite korea, mesti korg penah tgk ader babak hero/heroin/pelakon mkn ddukboki kan.. aku rase dlm cite goong (Princes Hour) ader kot..yang heroin lari gi mkn ddukboki tu..hihihi...ddukboki ni makanan yg sgt glamer la kt korea...mcm snek dorg.ader yg jual kt restoren, ader yang jual kt gerai tepi jalan ala2 cam yong tau fu kt malaysia ni..org korea suke mkn ddukboki sbb kat sane kn sejuk...ddukboki ni pedas, so leh hangatkan badan dorg...kot la...aku agak jer...korang pecaye ker???!!!huhuhu...ok...jom kite blaja wat ddukboki segera... aku rujuk blog Maangchi ni...slain tu, aku jgk tanye tuan empunyer kedai KOREA WON, tempat aku beli bahan2 utk wat kimbab dan ddukboki tu...ni kan masakan korea, so of cos la kene tanyer resepi dr original korean kan..malas bertanyer sesat jalan...kang elok2 nk wat ddukboki, jadi cekodok pisang plak.sape yang malu???!!!hihihi...ni sebenarnyer ddukboki SEGERA!!!instant nyer ddukbokki..senang tp sedap...jom kiter start wat ddukbokki!!!

1. Sediakan bahan2 Ddukboki....korean chilli paste, dduk rice cake, korean corn syrup, ikan bilis, air, garam dan gula...

tersenget plak gmbar ni...hihi.

2. Rebus air (korang agak2 sendiri la banyak mane air untuk sebungkus ddukboki tu..yg pasti kene banyak, sbb rice cake tu keras..nk lembutkan die kne gune air yg banyak..), pahtu masukkan ikan bilis cikit....buat mcm nk wat stok ikan bilis...bile air dh panas menggelegak, korang leh angkat dan keluarkan ikan bilis tu untuk kucing korang..hihihi

3. Kemudian masukkan chilli paste....dalam 2 ke 3 sudu besar utk sepaket rice cake...kalau suke lebih pedas, blh tambah lg ckit chilli paste tu..depend kat citarasa korang...rebus biar lame ckit kemudian leh masukkan rice cake tadi...rebus sampai empuk dan air sedikit kering, then leh masukkan garam dan gula...kemudian bleh masukkan korean corn syrup untuk pekatkan kuah ddukboki tu...senang kan...

4. kalau korang nk ddukboki yang mewah ckit, korang leh letak hotdog, ketam gulung dan sebagainyer...

ni rupa ddukboki sblm masak..rice cake masih keras..air pn masih banyak...kuahnyer nmpk cair jer...

ni ddukboki yg sudah masak...kuahnyer nmpk pekat dan berkilat..ni sbb corn syrup tu la...aku wat berkuah..klu korang tak suke kuahnyer, korang leh wat kering je..

SELESAI!!!! SELAMAT MENCUBA!!!!!

49 comments:

amirah said...

hye..jus nk tye~... mcmne nk taw..bhn2 4 brg yg kita belik tu..tulis halal o x ?
hehe...cos..i wanna make dukkboki~..n my home is near by koreatown,ampang~~~
so,i wanna go to their mart n buy da things...huhu
reply me as soon as possible ok~ huhu....

Amalia Zurahim said...

hai amirah....first of all...thanks sudi jengok blog i...hihi...dukkboki tu hot n spicy rice cake...rice cake tu dr beras....insyaAllah halal la kan...korean chilli paste tu plak mmg dorg buat dr serbuk chilli....klu mcm i aritu, i tanye tokey kedai tu banyakkkkk sgt soklan utk pastikan kesahih-an halal tu...
pertama:i tanye bende2 yg i nk beli tu sesuai tak utk vegetarian?(sbb tak semua korean fhm mksud halal..tp dorg tau sal vegetarian)
kedua:i suh tokey korea tu bace ingredient yg tertulis kat benda2 yg i nak beli tu...suh die ekplain tul2..klu rase tak faham tanyer dorg tul2...klu rase cm was-was jgn beli...yg penting tanyer...
ketiga:slalunyer dorg akan jual jgk yg ready-made..dorg akan cakap halal kononnyer sbb dorg tak ltk pape dr haiwan...tp kene ingat tools2 yg dorg gune mase msk tu...so jgn beli ready-made yg dorg masak wlpn dorg ckp halal...ok?

amirah said...

ooo hi~ alrite..ready made ..u means yg dukboki yg dh siap la kan ??

tauke kedai tu phm x ingeris ??? is he/she korean?

Amalia Zurahim said...

amirah nk pg kedai korea town kat ampang kan...?i pn tk pasti la tokey kedai tu blh ckp inggeris tak sbb i tk pnh pg situ.i pg kedai korea won kat klang..tp rasenyer dorg leh phm kot cikit2.try la pegi..klu dorg takleh ckp english, beli je bahan2 exactly cm yg i beli..rujuk gmbr bahan2 dukkboki kt atas..yg ready-made tu sos utk dukkboki yg tokey kedai tu msk sndiri.tp u jgn beli yg tu..takut tak halal.was2 jgk dgn tools yg dorg gne mase masak tu kan..ok?selamat mencuba yer..

amirah said...

ok..hye~ hehe..
+++ nak tye price utk bhn2 yg kt atas berapa ?? mhl x?
mcm corn syrup?... chilli paste and sebelah corn syrup tu ???

Amalia Zurahim said...

tak mahal la amirah....harga biase jer...cume chili paste tu je yg mahal cikit.dlm belas2 RM utk saiz kecik....yg lain tak smp rm10...(klu tak silap)..tp tak pasti la harga kt ampang cmne..rasenyer lebih kurg je kot..

amirah said...

ii~ hehe baru siap buat dubboki td~ okla..haha
thanks 4 ur help

Amalia Zurahim said...

wah....congrate!!!!hihiih..tunjuk la gambar..nk tenok jgk....hihi

amirah said...

haha ok r..
awak boleh g fb saya la.. ok?
ni emel ye
likmi_8@yahoo.com

tgkla ada album dubbokie~ hehe

Syakiera Sahhidan said...

aii kk,,nk tnyela,,brg2 yg akk bli mcm pepper paste 2 mhl x n akk bli kt ne ar?? n then,,rse ddukbokki 2 sdp x??

Amalia Zurahim said...

hai syakiera...pepper paste tu harganyer dlm belas2 ringgit je klu saiz kecik...rasenye pedas2 manis masin cikit..mcm rojak org korea tp rase lain sgt la ngn rojak kite...sedap la....tp ade org tk suke...kne rase sndiri br tau...bahan2 cr kt kedai korea...kt ampang byk...kt klang pn ade...1 utama pn ade...

Leya-eleya95 said...

sis kedai KOREA WON 2 kat klang kan!!belah mane??

Amalia Zurahim said...

hi leya.....rasenyer kt jln serindit...lupe la...but u can google...senang..leh cr peta skali...

Anonymous said...

Hai..info yg mnarik...mmg teringin sgt nk mkn bende ni...Tgk McM sedap.. Drama Korea byk promote dia org pny mknan... Nk tny..sedap Ke bende tu...heheh

Anonymous said...

Klang ktne eh?*kdai korean won

Masami AiDa said...

sye dh try cri kedai korean won tu..tp xjmpe pown..huhu..map pown xclear..bg detail boleh?? :)

syaidatul aisya said...

salam. nak tanya, kat mana u beli rice cakes tuu ? ade jual kat supermarket tak ?

Intan Nur Suhana said...

Saya stay kat S'ban agak2 kat mana boleh cari rice cake nihh ? btw sya pun ada beli chili paste yg sama jenama dngan yang dalam gambar akak tu tapi kat situ takde tulis halal so halal ke tak saya pun ada beli kimchi jenama yang sama . So akak rasa halal kke tak ehh ? saya pun baru first time beli bnda2 mcam ni

Amalia Zurahim said...
This comment has been removed by the author.
Amalia Zurahim said...

anoy:nk kate sedap tkde la sedap sgt..nk kate tak sedap pun tk blh jugak..depend kt tekak...tp bg i, rojak lg sedap kut...hihihi...

anoy:korea won kt jln serindit klang...tak jauh dr jusco bukit raja...tp skrg dorg tgh renovate kedai...pg ampang la..kt ampang point..byk korean mart kat sane...

Amalia Zurahim said...

syaidatul aisya:rice cake kene cr kt kedai runcit korea..jarang nmpk kt supermarkt...(tk pernah nmpk sbnrnye)...tp klu tk silap 1 utama ade... i slalu pg kedai Korea Won kt klang..kt ampang pun byk kedai korea...

Amalia Zurahim said...

intan nur suhana:halal..insyaallah...chilli paste kan pes cili..b4 akak beli tu, akak tanye dlu tuan punye kedai..kedai korea ni tuan nyer org korea so dorg tak phm sgt perkataan "halal"..kne gune perkataan 'vegetarian'..hihi.. tp jgn beli yg paket ready mate ddukbokki paste tu..diragui..td akak ade tgk kt kedai korea kt ampang..dia ade pekerja bangla yg fasih korea dn english so akak tanye bahan2 nye..mula2 dia ckp halal sbb tkde pork..tp bile akak tanye ade any bhn dlm tu yg buat dr animal tak, dia kate ade..dr beef...so tk blh la kan.. yg kimchi tu akak tk sure la plak sayang...the best way bile beli, suruh tuan tanah tu bace satu2 ingredient dlm tu...

Amalia Zurahim said...

masami aida:skrg korea won tgh renovate...depannyer dh jd kedai eskrim yogurt, pintu kedai tu dh terkebelakang sikit...tp papan tnda nyer besar...clear blh nmpk...dekat ngn jusco bukit raja...

Asilah Syiela said...

Korea Won tu kata kt Klang kn ? dkt2 mana ? nak pergi jugak la .. hehehe .. :)

Anonymous said...

kat jusco ada jual serbuk cili tu.aritu i nak beli.tapi syarikat yg sama ada keluarkan pes camni yg ada base pork. rasanya bekas dia color kuning.so i jadi waswas tak amek.sebab kilang n pengeluar yg sama ada keluarkan pork product juga. so smp skrg masih tercari2 kot2 ada yg dari syarikat lain ataupun resepi kalau boleh buat hand made lagi bagus.

Amalia Zurahim said...

anon: oo...i tak perasan pulak..nauzubillah.i penah tgk ready made kuah ddukbokki ni tp dorg buat dlm paket2 cmtu and brand lain..tk perasan anything yg sama brand dgn chili paste ni dlm bekas kuning...i pnh tgk yg bekas kuning tp brand lain...mase beli ni mmg i tanye satu2 ingrediant nyer kt tokey korea tu...mmg i tgk semue brand chilli paste kt kedai tu mase tgh pilih nk beli tu esp yg dlm bekas lbh kurg sama dgn chilli paste ni..i ni ade penyakit was2 yg kronik jugak..hihi.klu yg sama brand dgn yg i beli ni klu tak silap i bekas kuning tu soy bean paste..kalau was2 seeloknyer jgn beli...i pun kne gi tgk balik kt kedai korea tu bile u dh ckp mcm ni..risau jugak..thank u so much for your info..really appreciate that...

ceritaBAM said...

hyee, kalau guna chilli paste Melayu punya untuk buat benda nie tak boleh ke or memang kena guna Korean made juga??

farhanah said...

ala..saya kat kedah,,cmna nak beli bahan2 tu??..huhuhu..

nur atika said...

nk tnye gochujang tu berbau x

bella said...

Salam. Kedai korean won tu dkt ngn kwsn bank2 ke?

Anonymous said...

salam,nak tanya dkt area seremban ada tak jual bahan bahan ni?please answer :( thanks!!

kakikecik said...

salam...nak tanya area johor selain bley jgak cari kat AEON kan?rasenye tengok packet cam same jek...

Anonymous said...

mne nk cari Korean chilli paste,rice cake smua 2?

~Aty Zatty~ said...

dekat tesco,aeon, giant or carrefour xde jual ke? if ada tolong bgtahu kt email sy please..teringin sgt nk cari yg halal..atyzatty@gmail.com

Anonymous said...

alahai..kt giant or carrefour takde ke jual bahan2 ni?? huhuhu teringin nk buat

Anonymous said...

Korean chilli paste tu blh bt sendiri p renyah uolls.. Klu gune malay nyer chilli boh lain kot coz die a bit pekat

adam n said...

ddukboki ini sebenarnya halal atau tidak kalau yg resepi diaorng buat.
tahun lepas saya lepas saya penat luncur ski, coach saya ajak mkn bnda tuh then saya telan jerlah sbb dia kate 'no meat' .. saya suka sangat ddukboki. kalau halal tahun depan pergi korea lagi nak cuba larh uuuurmm sedapnya x terkata

Amalia Zurahim said...

Tktaula syg klu kt kedah..hihi

Amalia Zurahim said...

Bau? Dh tntu ade dear...mknan ape yg tkde bau? Hihi

Fatinnadiah said...

Nak share sikit.sy xreti nk eja. ddukbokki Ni kalo pi Korea sah2 x halal sebabnya kuah diorg buat Tu diorg masak dgn pork..kecualilah saudari pergi kedai Korea yg halal,insyaallah la halal. Tp yg pasti slalunya dish Ni dorg akan msk dgn daging babi. Berkenaan dgn sambal pes diorg ni,mmg la kita tau dia pny main ingredient adalah cili,tp harus diigt balik cara diorg menjadikan cili tu sedap.sebabnya untuk sedapkan cili pes tu diorang slalu campo kan dgn arak beras kemudian dibiar selama seminggu atau sebulan, nk bg sebati dgn adunan semua. Tapi jgn risau sbb skrg dah ada jenama ni yg halal.cuma kena pandai taip dlm fb "makanan halal korea-pelajar Indonesia Malaysia"..

Fatinnadiah said...

Hari tu sy pernah bt rice cake ni. Tp x sama la.bukan je x sama,tl x sedap. Sebabnya pes cili diorg x sama dgn kita. Ada satu bhn rahsia depa memekatkan cili pes tu..dan bukan cili boh biasa..so sy terpaksa guna pes tomyam.baru sedap,ahahaha.. Apa2 pun kalau was2 jgn beli. Mi ramen yg kat supermarket yg kita sll nmpk tu ekcelu x halal sebenarnya..ada lemak babi. Mi udon 우돈 pun x halal jgk.mmg diorg mee segera tp Ada lemak haiwan yg meragukan dlm Tu..selalunya produk mknn Korea yg berkagung insyaallah halal..sebab sy add fb makanan Korea halal indonesia-Malaysia. Pelajar Kita kongsikan..lucky sy boleh BC tulisan Korea,so tau la pork Tu dorg eja cemana..

Fatinnadiah said...

Kalo korg dengar org Tu sebut (레시틴 "le-shi-tin" maksudnya mknn tu ada lemak binatang. Tapi kalau dia sebut "le-shi-tin day-du(대두) @ soya (소야) layshitin" insyaallah ianya halal sebab ia adalah lemak dari tumbuh2an.insyaallah

NurulHuda Alias said...

sedap jugak pekena time musim sejuk ni...hehe

Ct Arina said...

assalamualaikum :)
sorry just nak berkongsi. sebab sy pun tak pasti dengan status halal korean chili paste ni. semalam saya ada beli gochujang ni sbb berangan nk buat ddeokbokki lah mcm awk kan. then dah beli baru sy study ingredients. korean chili paste most of them contains ethyl alcohol or ethanol which is haram, rice wine and spirits as well. spirit is some sort of alcohol.
saya sangat2 la happy kalau ada yang lebih arif nk taw die halal or tak. awk beli gochujang brand ape ye?

hazyy ierah said...

kak,nnti kongsi recipe spicy chicken stew plak.....nampak mcm sedap giler...huhu

Anonymous said...

Kt area bukit raja? Nk pegi beli la

Nur Hidayah said...

assalamualaikum kak . sy nak tempah dekat akak lah rice cake tu boleh tak ? sbb sy stay raub payah nak jumpa benda ni .

Nur Hidayah said...

Assalamualaikum kak , kalau sy nak pesan dekat akak rice cake tu boleh tak ? sbb sy stay raub payah nak jumpa benda tu .

Awan Samudera said...

hai singgah sini intai makann korea. btw dh follow sini. jemput singgah my blog. :)

http://awansamudera.blogspot.com/

Post a Comment