Wednesday, February 15, 2012

tips utk bakal pengantin!!!

CREDIT TO MR GOOGLE


hai semua...semua...semua...(ade noise lg..hahah).....hari ni buat tips lain sikit sbb ni tips utk bakal pengantin...atau dlm bahse angelina jolie...bride-to-be..yeayyyyyyy....(eksaited tibe2 mcm haku plak yg nk kawin....)..ni lebih kpd tips2 biase yg serius nyer small matter yg maybe bakal2 pengantin tk penah terpikir...pengantin ni byk mende nk kene pikir...otak rase berat je esp dah dekat nk tarikh tu..so mende yg simple2 ni kadang rase malas nk pikir dh...kan...kan...jgn nk tipu.....pk..lets check it out..!

baju pengantin
1. warna baju pengantin
- ok, ni masalah pengantin pompuan yg paling besar... selagi tk habis baju kt butik pengantin tu, mmg selagi tu la bakal pengantin kite tu tknk balik.. jgn nk bohong...hahahhaha....mmg sifat pengantin pompuan (bakal actly), mase kawin nnt nk nmpk paling princess, plg gojes, dan paling meletopss pung pang pung pangg..aku tahu sbb aku penah jadi pengantin kan...so jgn nk tipu2 lg...hihi..cara yg paling mudah nk pilih baju ni adalah korg kene tetapkan hati korg tu dari rumah lg, korg nk pakai baju pengantin warna apa...kalau tk, mmg pengsan la korg dlm butik tu nnt..kalau dh lame berangan nk pakai warna pink, so tuju kat baju pengantin warna pink je...jgn membazir mata dan masa nk try baju color lain sbb nyer, korg akan kluar butik tu dgn hati yg berbelah bahagi tanpa sebarang pilihan... sblm pilih warna baju, sila berpijak di bumi nyata...kene tgk warna kulit sendiri dan warna kulit pasangan.. pilih warna yg sesuai dgn warna kulit korg berdua.. jgn syok sendiri je...kesian kt pasangan... kalau tk tahu warna tu sesuai atau tk, tanye mak andam korg atau wedding planner korg..atau tanyer kawan2 yg paling telus/jujur..kawan tk telus ni tk blh tanye sbb dorg akan ckp OK je semue..bawak at least 2 org kwn ke butik (bukan sorg), kalau blh biar pasangan ade ikut same jgk...so kwn2 blh bg pendapat.. anda tahu tak, baju pengantin tk semestinyer wajib kene ikut warna tema majlis...contohnye kalau tema wedding pink, baju pengantin tk semestinyer pink..korg kene byk research warna ape yg ok bile dgn pink... ade jgk pengantin yg sengaja pilih warna baju lain terus dr tema warna wedding (termasuk aku!!)...ade sebabnyer tau..bukan saje2 je wat giler cmtu...hahahah....sebabnyer:

pertama: aku nak pengantin menjadi titik tumpu (giler glamor punyer org)
kedua: aku nak pakai warna raja sbb aku kan raja sehari mase tu...tp tknk satu rumah warna raja... biar raja je la pakai warna raja..warna baju raja tak blh sama dgn baju tak raja hokey...hahahah
ketiga: aku tknk mase sanding, pengantin tenggelam dgn bunga2 yg byk dan warna pelamin....sbb aku suke plamin yg byk bunge...

tema warna wedding aku pink...tapi aku pakai baju songket kuning diraja..my mak andam kate, kuning sesuai gabung ngn kebanyakan warna dan sgt2 menarik perhatian org.. sbb tu raja pilih warna kuning..mmg confim2 la org nmpk pengantin je kt plamin kan...the truth is yellow is my father's feveret color!

kemudian tukar baju choc gelap utk gambar keluarga...korg nmpk pengantin kan?hahaha.. choc is teh's feveret color  .. dan still 'in' dgn warna tema which is pink...


utk pengetahuan korg, aku tk penah try pun baju2 pengantin aku yg kt besut ni (majlis sblh aku).. aku cuma bgtau mak andam, aku nk baju camne dan warna ape shj...butik pengantin dan mak andam aku amik kat kota bharu...drpd aku mabuk tgk baju2 yg giler cantik tu, baik aku bg yg pakar pilih..ni la pentingnyer hubungan baik dan kepercayaan kpd mak andam... pilih mak andam yg btul2 profesional dgn keje dia dan yg up to date nyer mak andam jgk!!... kalau tk brape percaye kt mak andam anda, anda wajib pegi butik dan pilih/try baju pengantin tu sendiri... warna baju juga jgn sama seiras sebijik dgn warna pelamin...tak cantik dlm gambar....tenggelam pengantin nnt..

2. design baju pengantin
bila pilih design baju, benda pertama yg anda kene ingat, sila berpijak di bumi yg teramat nyata...kenapa yer, sbb jgn keliru antara baju pengantin impian dgn kesesuaian baju itu di badan anda..hihi...kalau badan anda tip top..hour glass nyer badan ke...tkpn pramugari nyer badan la (kalau badan model lg bagus..), anda mmg sesuai pakai baju pengantin design mcm2..lucky u!! tp kalau gemuk, pendek, terlalu kurus, anda kene pilih yg sesuai dh bentuk badan anda..baru anda nmpk cantik!!! salah design baju, mmg akan tenggelamkan kelawaan dan kecantikan anda mase majlis tu nnt...contonyer, baju labuh cecah lantai, mmg cnfm2 la tak brape sesuai ngn pengantin yg tak cukup tinggi (mcm aku!!)..wlpun hakikatnyer teringin sgt pakai kebaya labuh cecah lantai kan, tp kalau buat aku nmpk lg renek mase wedding tu, emm tk best jgk kan...dr jauh org nmpk baju je..pengantin tenggelam ntah mane...pilih yg sesuai...tanye pendapat mak andam anda...same jgk dgn pengantin yg bersaiz besar, ade design yg sesuai dgn anda yg buat badan anda nmpk slim tibe2..begitu juga dgn pengantin kurus keding (petite), ade wedding dress yg sgt sesuai utk anda...reseach!!

slain dr tu, mase pilih baju, kene ingat jgk tempat majlis tu diadakan...kalau buat kat dewan, hotel atau kwsn tertutup, mmg takde masalah...tapi..kalau buat kat umah, baju yg terleret2 mmg kurang sesuai...apatah lg kalau musim hujan...hahaha...tkkn pengantin nk duk dlm umah je kan..kene kluar umah jgk sama ada nk sambut ketibaan pengantin laki, atau nk salam dgn tetamu.. korg mmg nmpk cantik dgn baju kain terleret2 ni tp korg tk selesa nnt..akhirnyer, tgn duk pegang kain je...tk cantik la dlm gmbr nnt sbb fotografer msti akan amik jgk gmbr candid...tul tak? TAPI, kalau korg tak kisah, amik je la baju kain terleret...its ur day anyway...ikut suke korg la...kan..hihi...


3. gaun
ni mmg dh biase la...sama ada utk majlis potong kek, atau gambar outdoor, pengantin mmg akan amik gaun satu set dgn kot utk pengantin laki..kan...utk gaun, seelok2 nyer pilih gaun satu color shj..the best choice ialah gaun putih atau krim TANPA ada corak/lace/labuci warna lain...gaun yg ade lebih dr satu warna camni bg aku nmpk cheap utk seorg pengantin...nmpk gaun murah..(pendapat aku yg tak pakar ni la...).. tp ade jgk gaun yg ade 2 atau 3 warna tapi ttp nmpk cantik dan mahal..tgk design jgk.. kalau nk warna pink, pilih pink je..jgn ade campur ngn lace merah biru pulak... jgn taksub sgt ngan gaun princess2 dlm kartun disney..itu kartun je...aku pun suke cinderella tp tkkn nk pakai gaun cinderella mase wedding kite.. kan dah mcm nk pegi prom night...hihihi...PILIH GAUN SATU WARNA!!! dan yg paling penting, sila tgk kesesuaian gaun tu ngan badan anda..kalau anda kurus kecik je, jgn gaun anda tu kembang 15 mangkuk...anda tenggelam dlm kemeriahan gaun tu...
design ni pun cantik..tkde ropol tp tetap cantik.. design camni sesuai ngan badan  bentuk pear..

cuba bayang kan pengantin kecik comel je tp pakai gaun camni?? cantik pada model tk semestinyer cantik pada kite..

kalau ye nak gaun kembang, cari yg kembang sedang2 elok ngn badan anda... anda kene realistik! dan, yg paling penting skali nih esp pengantin2 bertudung dr kampung mcm aku, bile pakai gaun yg sleeveless atau jarang, TOLONGLAAAA jgn pakai inner warna itam atau warna kulit!....byk dh pic kawin yg aku tgk pakai camni...gaun dh cantik warna putih bersih, skali pakai inner lengan panjang hitam...tk ke pelik tu...ade jgk yg pakai tudung putih tapi pakai inner warna kulit, mmg la yg tgk face to face tu tahu anda pakai inner...tp dlm gambar nmpk mcm tk pakai inner! dh mendatangkan fitnah tu...dan nmpk janggal jgk esp yg bertudung...bile pakai gaun putih (atau baju pengantin putih), inner pun kene putih...beli la satu..bukannyer mahal pun...

nmpk cantikkan kat model ni...dia free hair anyway...bayangkan dia pakai tudung putih n inner warna kulit...?

bayangkan pengantin pakai inner itam camni tp tudung putih??



4. kasut pengantin
ok, yg ni ade mcm2 pesen la...kasut sekarang mmg tip top...naik giler nk memilih... ade butik pengantin yg mmg dh bg kasut set ngan baju kan...dan ade jgk yg nk pakai kasut sendiri..mcm aku, aku amik dua2...beli kasut sendiri yg aku rase nk pakai dan selesa, dan ade amik jgk kasut butik yg set ngn baju just utk bergambar je kot..kalau beli sendiri, ni bukan pendapat aku sorg tau..adik aku dr.asma pun ade pendapat yg sama.. kebanyakan mak andam pun ade pendapat yg sama...bile pilih kasut, utk pengantin bertudung, kasut yg paling cantik utk anda adalah kasut yg bertutup penuh..kasut yg betul2 kasut!...mcm ini:


pilih yg sedikit tinggi jgn yg tkde tumit...dan jgn terlampau tinggi, nnt anda akan menangis sepanjang majlis...hahaha....pakai dlu wat jalan2 dlm umah seminggu b4 majlis supaya kaki anda ngam ngn kasut baru tu...ini utk keselesaan anda jgk...pengantin harus rase selesa sepanjang majlis... tp kalau anda kecik molek mcm aku (hahaha) dan teringin nk nmpk tinggi, blh je beli kasut tinggi 10 inci tu, tp berlatih dlu jalan ngn kasut tu..sgt tak kool kalau terseliuh atau 'terrrrpeleot' mase majlis....hhihi...kalau yg tak bertudung pun sama...kasut yg paling cantik utk pengantin adalah yg bertutup penuh...ingat tak rupa kasut cinderella cmne?wlpun kasut kaca, tp bertutup penuh...kan? tapi, kalau pengantin tak suke yg bertutup penuh, yg camni pun ok:


kalau yg tak bertudung, yg mcm ni pun cantik utk anda...bergantung pada minat dan keselesaan masing2...

cari kasut yg tirus di depan utk ilusi kurus dan tinggi esp kalau pengantin agak berisi dan kurang inci...contoh seperti gambar kasut no 1 dan no 3 kat atas... kasut kawin aku pulak?
kasut warna putih krim, ade sedikit corak titik2 warna gold...sesuai utk semua warna/design baju
aku pakai kasut yg sama utk outdoor photoshoot


5.baju pengantin ikut tema?
ade jgk pengantin yg dh set kan tema mase wedding kan...ade yg amik tema arab, fairy tale, garden, chinese, indian..macam2..kalau yg bertema camni, harus pilih baju yg kene dgn tema...kalau tak sama sebijik sedibik dgn tema pun, harus ade sipi2 kena ngan tema...jgn out of theme lgsung....sgt nmpk janggal..ok, aku bg contoh la...tema cina, tp ko pakai baju gaun kembang cinderella...kan ke pelik.... nk selamat, pilih baju yg tak bertema...baju yg selamat utk semua tema...atau gabungkan tema..mcm tema timur-barat ker...melayu-cina ke...so byk pilihan baju klu tema cmtu kan...kan..kan...


pelamin
1. warna pelamin
pilih warna plamin ikut tema...kalau tema wedding biru, plamin kene biru jgk.... kalau stakat khemeh warna biru, mmg tk nmpk sgt warna tema wedding anda tu sbb main attraction adalah plamin.. jgn gelak, aku penah pegi wedding yg khemah warna lain, plamin warna lain, baju pengantin warna lain...tp mybe warna tema wedding dia 'colourful' kot...sape tahu kan...dan kene gabungkan dgn warna lain jgk yg bersesuaian...butik pengantin tahu la pasal ni...so tk payah hurai panjang2...kalau anda amik plamin ngn butik pengantin org 'veteren' esp butik kt kmpung2, ehem...sila tgk design plamin terbaru dia...hihihi....sbb nyer, elok2 tema wedding ko garden wedding, plamin kau akan nmpk cam tema klasik...hihihi...kalau blh, bg contoh gambar kat dia....dan tolong gtau butik tu awal2, TOLONG JGN SARAT WARNA SGT!! .biar sedap mata memandang... dn kene tgk baju yg korg pilih jgk..kalau korg pakai baju merah, plamin biar sikit2 je la warna merah tu.. biar pengantin nmpk begitu 'naik' mase bersanding...bukan tenggelam ngn kemeriahan plamin...hokey sayang!!

2. design plamin
yg ni penting yer wahai pengantin sekalian esp yg buat majlis kt umah... mase nk pilih design plamin, kne tgk ukuran luas dan tinggi rumah...kalau korg rujuk majalah sekalipun, korg ttp kene bincang dgn butik pengantin korg jgk...jangan berlagak pandai atau degil tk bertempat bile pilih plamin ni...ade plamin yg nmpk cantik kt dewan, tp bile buat kat umah, nmpk sgt tk cantik...ade plamin yg sgt gorges kt umah kawan anda yg baru kawin, tp blum tentu gorges jgk bile kt umah anda...luas kawasan umah, tinggi ceiling umah dan pencahayaan dlm umah kite memainkan peranan besar dlm menentukan tahap gorges plamin tu nnt...berbincang dgn butik pengantin betul2...dia tahu yg sesuai atau tak sesuai.. begitu juga dgn plamin kt dewan....
contoh pelamin dewan..besar...sesuai dgn keluasan dan tinggi pentas...(credit to mr google)

contoh pelamin rumah..agak kecik sesuai dgn keluasan rumah...tp masih cantik.. credit to mr google 



3. tema plamin
design plamin pulak harus ngam dengan tema..kalau tema klasik, design plamin harus klasik jgk...kalau tema arab, design plamin harus design arab jgk...br nmpk cantik dlm gambar...buat research..kalau malas reseach, serahkan pada wedding planner...kalau tkde wedding planner, dan malas research, tkyh buat tema pelik2....hahahaha....tapi kalau suke pelik2, up to u dear...again....ITS UR BIG DAY!!! hihi..aku kawin dlu tkde tema...cuma tema warna je la...oh yes, plamin kenduri sblh aku more to modern garden nyer style, ade byk flower sbb aku suke flower sgt2 tp plamin mase kenduri sblh laki aku more to classic..kitorang tk tetapkan tema pun kecuali tetapkan warna je la, free-style nyer tema....yg penting kite suke...korg pun sama la...yg penting korg suke...hokey! cuma berhati2 supaya tak nmpk sgt janggal je la...klu janggal sikit2, acceptable lg..hihihi



Bahagi2 kan tugas sepanjang majlis..


ni penting tau...mase wedding, korg jgn nk serabutkan kepala la....bahagiakan tugas masing2...slalunyer wedding kt kmpung slalu ade masalah ni...silapnyer management la...lauk tak cukup, gi gitau kat pengantin, anak buah tersepak barang hantaran gi gitau kat pengantin, bunga kat plamin jatuh gatal jugak nk gi lapor kat pengantin, lauk meja pengantin masuk lalat nk lapor kat pengantin jgk, kucing berak dpn pintu umah pun nk gtau pengantin jugak....hello!!!! kau ingat pengantin tu akan gi basuh ke taik kucing tu ngan baju pengantin dia yg bling2 tu...hahaha....nk salah kan sape semue ni?ce citer....hahah...pengantin la yg salah....anda harus lantik PA mase wedding korg ni...bahagikan tugas btul2...kalau ade masalah berbangkit sepanjang majlis, suh gtau PA...pilih PA yg btul2 blh diharap dan kalau blh, dikalangan family sndiri yg rapat2!! yg boleh selesaikan masalah yg mungkin ade tu..kalau sal makan minum tetamu, suh yg terlibat gtau mak ayah atau mereka2 yg bertugas di bahagian tu..bukan gitau pengantin!!!takkan pengantin nk gi beli ayam daging plak kan..so mmg useless klu gtau kt pengantin..hanya buat pengantin manis jadi masam berkerut je....hihi..PA is everything to a bride groom on that day..u org no 1 bg pengantin.. bukan stakat tau pegang kain pengantin yg terleret je...PA is not just a 'pengapit'...kalau rase tk yakin ngn sorg PA, lantik 2 org...bile pengantin ade masalah pun, dia tahu siape yg dia harus cari on dat day...hokey...jgn bagi pengantin pening atau serabut sepanjang majlis perkahwinan dia...kasihani la dia...biar pengantin enjoy sepanjang majlis...antara tugas kecik yg pengantin slalu lupa nk bgtau PA:

- bg bunga telur/cenderamata kpd org yg merenjis esp rombongan pengantin lelaki..atau kalau kat kelantan terengganu, dorg ade 'upacara mengenal'...,mase upacara ni, ahli keluarga pengantin laki (yg pmpuan je) akan bersalam dn memperkenalkan diri pada pengantin pompuan tu sambil bg duit sbg hadiah utk pengantin perempuan tu...pengantin pompuan kene balas dgn bg bunga telur atau goodies/doorgift kt dorg..yg akan hulurkan doorgift/bunga telur tu adalah pengapit bukan pengantin pompuan sndiri...so lantik la sape2 sorg tukang hulur goodies tu...bukan mase upacara tu br terhegeh2 panggil org tolong...hihi
- yg akan pastikan kelancaran majlis...ade mak andam yg akan tggu sehingga majlis selesai...ade yg lps mekap trus balik...kalau yg mak andam trus sbalik ni, pengantin kene lantik sorg sbg pelancar kejalanan majlis...dia yg akan gitau pengantin dan rombongan kena buat ape...lpas sanding buat ape, lepas mengenal buat ape, lps mkn buat ape...bile nk tukar baju watsoever..lantik sorg...
-yg sediakan brg2 utk upacara merenjis/mengenal...ni slalu terjadi kt setiap wedding yg aku pegi slalunyer wedding kt umah la...wedding kt dewan dorg ade wedding planner dan butik yg sedikan semua...klu yg kt umah ni, jarang butik yg sediakan barang2 utk upacara merenjis...dorg cuma sediakan alatan kosong je...jadi korg kene sediakan pulut, garam gula asam,bunga rampai, air mawar dll...kalau tak tahu, tanye mak andam atau org tua2 yg tahu..dan jgn lupa...kena ade tisu dkt ngn plamin ok (pengapit sila amik perhatian)..sbb pengantin akan berpeluh...dan ade jgk yg akan kenekan pengantin mase ni...suap pulut kt pengantin ngan asam keping la..hahah..(mcm yg laki aku kene!! haha) ..so kene ade tisu utk jaga2...hahah



fotografi


yang ni antara bende paling penting la yg pengantin slalu lupa masa nk tetapkan budget!! pilih fotographer yg mmg anda yakin/tahu/suke dgn cara kerja dan mutu gambar nyer... lain fotografer lain hasil keje nyer...anda cuba tgk blog fotografer yg pro A dgn yg Pro B..dua2 pro dua2 hebat, tp hasil keje mereka berdua lain2...fotografer ni org seni...mcm pelukis jgk...mane ade pelukis yg melukis same sebijik kan...mesti ade lain nyer...so pilih fotografer yg korg suke hasil keje nyer..pengantin hanya gtau konsep atau tema gambar, yg lain serahkan pada fotografer...mase pilih konsep gambar, jgn degil dan jgn rase idea sendiri tu yg paling hebat..bincang dgn jurugambar korg konsep yg korg pilih tu sesuai tk dgn korg...contoh, skrg ni tengah meletop konsep gambar mcm korea nyer style kan....aku tgk ade pengantin yg nk tiru konsep pengantin korea ni...(atau pelakon/model korea)...its ok....boleh je KALAU SESUAI DGN ANDA...sbb aku penah tgk gambar outdoor pengantin kite yg agak berisi (sgt berisi sebenarnyer), tp tiru konsep pengantin korea/cina yg badan ala2 model....bukan konsep yg biase pengantin malaysia buat la...konsep yg agak pelik byk main ngn editing watsoever...dan hasil nyer, SANGAT BURUK!!!!! bukan aku sorg je yg rase cmtu, yg komen kt gambar2 tu pun sgt ramai..semua cakap buruk... aku pun rase buruk jgk tp tk smp ati nk komen kt situ so komen dlm hati je.. hihi jurugambar pulak tk blh wat ape, terpakse ikutkan juga kehendak pengantin tu... ni la jadinyer kalau pengantin degil... kesian kt jurugambar...jurugambar tu yg akan dipersalahkan wlpn hakikatnyer dia sgt berbakat dan profesional...dlm bende seni dan profesional camni, 'customer is always right' tk blh digunakan sebenarnyer wahai pengantin semua...anda kene berbincang dgn yg pakar iaitu jurugambar.. gambar tu menjadi kenangan utk tatapan keluarga, anak cucu cicit anda nnt...bukan utk syok  sendiri shj sayang.... pilih konsep yg kalau 10 thn atau 20 thn lg pun, gambar tu still nmpk cantik...

ni antara contoh gambar kawin yg cantik...yes..byk edit sane sini...tapi ingat..cantik pada pengantin/ model ni, tk semestinyer cantik jgk utk kite...bincang dgn jurufoto anda...! (credit to mr google)










kalau blh, pilih yg berpengalaman dlm amik gambar wedding...sbb nyer jurugambar yg berpengalaman tahu bile nk snap, bile nk capture moment yg sesuai utk diabadikan dlm gambar... kalau yg kurg pengalaman utk wedding pun ok kalau dia seorg profesional. jurugambar yg kurang pengalaman dan kurang profesional akan buat pengantin rase penat..sikit2 suh posing mase nk amik gmbr...tengah2 makan pun suh posing, tgh salam tetamu pun suruh posing...so mane original nyer moment mase kawin...kene ade yg posing dan kene ade yg tk posing but natural... aku suke jurugambar yg amik gmbr wedding aku mase kenduri kt besut dan outdoor aku dlu...serius buat aku tak penat utk bergambar...die bg selesaikan upacara pape dlu, br turn dia amik gmbr...dia tk buat pengantin rase rushing dan serabut sepanjang majlis!...thank u abang emir.....



mekap pengantin
kalau utk mekap ni, kalau boleh, amik yg korg yakin dengan hasil keje dia....kalau kat bandar2, aku rase tkde masalah..tp kalau kt area kampung, harus teliti dlu hasil keje mak andam tu.tgk gmbar pengantin2 yg dia penah mekapkan...especially kalau amik 'org lama'..kang tak pasal2 jadi pelakon opera..hihi... jurumekap yg bagus adalah yg tahu buat shading kt muke..yg tahu warna yg sesuai..yg tahu cara nk tutup kekurangan kt wajah pengantin...ade mak andam yg tahu main color2 muke je tp tk tahu sal shading watsoevr (mak andam veteren ramai camni)..ader yg tau buat idung mancung je, tp tak tahu nk wat muke pengantin montel nmpk kecik, yg cengkung nmpk berisi dll... mase kawin dlu, mak andam aku adalah kak jai dr harharah bridal, KB....dia mmg aku percaya 100%...moden dan byk pengalaman... tp mase kenduri sbelah laki, aku tak yakin dgn mak andam tu so aku gitau kat mak andam tu aku nk dia buat lebih kat bahagian mata dan nak pakai 2 layer false eyelashes sbb bulu mata aku pendek... aku bukan wat2 pandai, tp aku ikut cara kak jai mase dia mekap aku..tu je la...yg lain aku serah kat dia la sbb dia lebih tahu kan... hasilnyer not bad tp aku lebih suke air tgn kak jai... so, pilih mak andam betul2.....!! pengantin yg bertudung, elakkan amik pak andam... aku pun sukeeee sgt kat hasil keje pak andam...dorg tau mcm mane nk cantikkan wajah wanita..kalau ditakdirkan terbukak hati nk blaja mekap pun, aku akan blaja ngn pak andam...tp kalau utk mekap diri sendiri utk kawin watsoever, tk la kot..aku pilih mak andam...hihi...


tu je la buat kali ni...panjang sgt dh ni...hihi...semua yg aku tulis ni berdasarkan pengalaman dan pendapat aku je la....aku bukan profesional nyer wedding planner tau!! mgkin ade pendapat kite yg tak sama...so, semuenyer bergantung kepada pengantin sendiri...yg penting discuss...discuss....discuss....dengan yg pakar dlm bidang masing2....hokey.....

TATA...

9 comments:

Cik Mulut Murai said...

suka baca entry yg nie . menarik sis :)

maria-zahira said...

mnarik idea sis, yg mana pngantin kne pkai baju laen dari tema wedding..

saidah asilah abdul shukor said...

nice tips=)

Sara Juaratravel said...

Thnks sis...

Anonymous said...

memg terbaik la. sy dh thu nk wt tema apa..thanx sis..

Anonymous said...

good tips. wisau betol especially part mekap tuhh :)

eddiezchieyla.blogspot.com said...

sis, tompang tanya, u amk butik haiharah kt kota bharu k? ^_^V
sbb sy pn plan nk wedding hjung tahun ne, ok k haiharah, sy da usha2 kt fb die, pic plamin bju semua lawa2.....please suggest
***tokot nk pilih butik wedding, tkot xjd mcm wedding my sis.....

Amalia Zurahim said...

Hai eddiezchieyla...insyaallah ok butik tu...pg survey2 k..lain org lain citarasa...but for me, I love their artwork dr plamin smp mekap...

lazu iana said...

thanks ya, isi artikelnya keren.
bisa bantu untuk menyelesaikan tugas saya..
oya Gan klo ada kesempatan silakan mampir ke lapak sy yang jualan kaos kaki wanita lucu berkualitas dan banyak pilihannya..
Trims :)

Post a Comment