Sunday, November 30, 2014

bad bad bad fever

Salam sayang....

Bersiaran dr hospital....



uwaaahhh...skrg dh kul 4 pagi..anak dh tdo nyenyak alhamdulillah..td dpt lelap sekejap sblh anak...pun alhamdulillah....nikmatnye rase dpt terlelap skjp...Allah uji dgn anak tk sihat kali ni..demam tk kebah2....3 hari demam dia tknk makan..tp tk risau sgt lg masa tu sbb dia isap susu banyak...kencing pun banyak...mmg gigih la mak nye ni supply susu kt anak supaya badan dia ckup fluid..nak avoid drug...badan dan kpala dia pn slalu basahkan dgn air...utk reduce heat..tp degil btul demam hannah kali ni..tk turun2 wlpn kencing melimpah...

ubat demam yg makan ade tp mmg tk pernah bg kt hannah...dan mmg tk berhajat nk bg pn..tp memandangkan suhu tk turun2.. 38.5 dgree clcs bacaan siang, tgh2 mlm pulak badan dia lg panas smp kita yg tdo kt sblh pun dpt rasa haba dr badan dia..tp tak ter amik pulak suhu badan dia masa tu sbb termometer tkde bateri..mmg cnfiden lg tinggi dr 38.5 tu...lps mandi pn turun ke 38.3 je...stress sggh..watsup group fmly, adik aku, spupu2 yg dokter2 tu nasihatkan amik ubat demam ikut montot utk reduce heat cpt2..bahaya baby klu fever cecah 38 ke atas...tkut sawan..nauzubillah...wlpn hati rase tknk, tp terpaksa akur...sbb hannah tkde tanda2 nk kebah pn demam nye..nk bg dia minum air barli ke, air kembang semangkuk ke, lain2 petua ke pn tk blh sbb dia tknk makan minum pape selain susu mak nye....dgn berat hati, terpaksa bg ubat ikut bontot tu kt hannah..ubat makan masih tk berhajat nk bg..and guess wat? Mlm tu temp badan hannah drop smp 34.8 hokey which is tk normal jgk..sejuk! Pg esoknye temp naik balik ke 38.5!!!....emmmm...ubat bontot pn tk jd jgk..

Masuk saje hari ke 4 demam, mkcik kecik ni tknk isap susu pulak..dia minum pg phtu tknk dh...tu pn minum sikit aje buat basah tekak...tak makan tkpe lg...tp bila susu ngan air pn tknk minum, mmg ibu ayah sakit otak jd nye...risau...ayah dia pg keje..aku ajak camim teman bwk hannah gi hsptl sbb risau..sblm kluar rumah tu bg ubat kut bontot dlu se das supaya temp bdn dia terkawal...

Emmm...akhirnye....warded!!!

Doktor cek, ade rashes merah2 sikit kt dlm tekak dia..sbb tu kut dia tknk mkn minum.


Skrg dh 2nd drip tp makcik ni masih demam...poor baby....cepatlah sembuh sayang....ibu risau...ibu rindu kt hannah yg sihat dan aktif ..sepanjang hari dia tknk susu...tp mjur la dia nk makan sesuap dua nasik hsptl...dia nampak lauk sup aym dgn bau sedap tetibe tunjuk2 cakap "nak ayyamm..nak.."..mmg ratu ayam sggh...haha..akhirnye....mkn jgk slps 3 hr tk mkn..air pulak tknk minum..phtu ayahteh dia gi beli ribena dgn vitagen..amboihh...trus minum...yg plg byk minum ribena...mlm nye alhamdulillah..dia minum susu...dgn lahap nye!! Kehkehkeh..malam ni masih demam..harap2 esok dh sihat dan blh balik...gammbattee hannah!!

1 comment:

Zira Aziz said...

Get well soon baby hannah comel..cian ibu x keruan.. ;)

Post a Comment