Monday, February 4, 2013

skrg saya tahu kenapa saya malas..

salam semua..lame tk update....hihihiihi...kan sblm2 ni aku ade gtau aku rase sgt malas nk buat ape2..kan..kan... masak malas..buat keje malas...asyik ngantok..ngantok..ngantok....bgn makan...ngantok..bgn jalan2 pun ngantok..pendek kate, semue benda yg aku buat mengundang rase mengantok yg sgt hebat...dlm entri yg sblm ni jugak ade cite sal keinginan nk mkn buah binjai.. hari2 duk tringat...bile kawan belikan buah binjai dan dpt hidu bau buah tu rase mcm terlepas beban berat kt bahu ni...hover kemain..but.....now i know why all this thing happen.....hihihihihihi........

thank u Allah..atas anugerah yg sgt indah ini....

pagi jumaat, suami paksa bgn....dh lewat....dia nk ajak gi sarapan kemudian nk gi keje....Allah je tahu betapa aku yg kiut ni rase nk mengamuk kat laki aku sbb paksa aku bgn....bayangkanla....tdo satu malam pun tk puas....pg nk tdo jugak..bile org paksa bgn rase nk WWF je org tu....marah!!! hahahha

lps mandi bile mengadap cermin tgk muka, tgn, lengan dan seluruh badan ade bintik2 merah....sgt byk... hati aku berdebar2 takut campak atau denggi..nauzubillah...mane boleh demam campak musim tempahan byk ni..trus laju2 gtau suami....suami trus ajak gi klinik...risaunyer...Allah je tahu....elok je kt klinik, doc kate mybe campak....sbb temp bdn mcm org demam..dia cek, yes,mmg demam...dan doc kate mybe demam campak.....wlpn ade perkataan 'maybe', tp aku dh kecut perut....mcm mana dgn tempahan2 aku???!! doc bg ubat telan 3 jenis dan satu lg ubat sapu....

otw balik dr klinik, hati rase tk senang je nk mkn ubat...tp tk pasti la masa tu hati tk senang sbb doc kate campak, atau hati tak senang sbb lain...mntk suami singgah watson...aku beli 2 set prgnancy test...tak tau knapa Allah bg ilham suruh gi beli test kit pregnant...pdahal sblm tu tkde rase nk cek pun...lgpn tkde rase pape....buat ape nk cek kan....tp bile gi klinik, doc bg ubat byk, hati rase risau nk mkn ubat.. Ya Allah....mmg besar kuasa Allah....blk rumah cek 2 kali, dua2 positif!!! nasib baik cek dlu b4 mkn ubat... mase 1st check tu, bile positif trus jerit pggl suami yg tgh sapu sampah kat luar...seronok suami.... sengih smp ke telinga sepanjang hari..hahaha...tghari tu test skali lg...positif lg....senyum suami makin ke telinge...hahahhaha

bile gi blk klinik tu, doc risau bile tahu aku prgnant..byk kali dia tanye aku mkn tk ubat demam yg dia bg pg tu....doc kate ade satu ubat yg mmg org pregnant tk blh makan!!!! Allah mmg Maha Kaya!! tarikh last period aku lupa....tp suami ckp dlm 6-10 dis rasenyer aku ade period mase tu... suami yg cakap...aku lupe lgsg...hahaha...klu ikut doc iqbal, klu ikut tarikh last period yg laki aku bg tu, anggaran umur bb dh 8 mggu..


hari sabtu mlm...ajak suami pg scan klinik dekat umah... aku kne scan dlu, br confident nk gi klinik ibu dan anak...kang misi tanye jenuh aku nk gtau tarikh last period aku..nk tipu pun tk blh kan..hahaha...the best way, scan dlu biar doc blh bg anggaran umur bb lbh tepat ikut saiz dia..phtu lantak ko la nk ckp tarikh last period ko kan..hahaha..tp scan mlm tu bb blum nampak...saye tecik lagi la ummi...hihihi....jd doc buat anggaran mgkin 5-6 mggu....so tktau la yg mane btul....tgu bb nampak je la br blh bg umur lbh tepat...hihihi...yg lucu, bile tak nmpk kt mesin scan, laki aku pulak nmpk terlebih frust...tk sbr dia nk tgk anak dia agaknyer...mase dlm kete trus tanyer aku, nk cek skali lg tk guna pregnancy test kit....nk puaskan hati dia, aku pn ikutkan aje...sggup dia bwk gi wtson jertih mlm2 beli test kit...blk umh trus cek....mmg positif....2 line masih terang wlpn mase test tu dh mlm...alhamdulillah... suami duk tengok tenung tilik renung je positif test kit tu lame2.....hahahhaha....kesian suami saya... hampir 3 thn tggu....glowing muka dia bile tgk test kit kali ke3 pn positif....

Allah mmg Maha Kaya.....anak nk gtau dia ade dlm tummy ibu dia, dia buat badan ibu naik bntik2 seluruh badan smp kne gi klinik..bile gi klinik dan doc bg ubat, tetibe hati ibu rase tak senang smp Allah bg ilham suruh buat test..kalau tk, mmg tkde rase nk buat pregnancy test pun..kawan2 suruh cek pn rase malas sbb tkde rase pape...btw, bintik2 ni doc kate elergik bcos of pregnant...doc iqbal mula2 mmg ckp campak, tp mase 2nd time pegi klinik dia mlm tu, dia cakap mybe bukan cmpk lg sbb awk prgnant...mgkin alergik sbb bdn tgh nk trima benda baru.. pg klinik utk scan tu pun doc anita kate alergik... slain bntik2 tu, tgn dan kaki sembab....kembang..tp bukan la sepanjang hari....slalunyer pg2 dgn mlm2....bile aku bgn tdo lg nmpk tgn aku mcm kembang setaman...hahahaa.... rase semut2... nothing serious insyaallah.....mohon Allah pelihara aku dan anak supaya sihat dan selamat sentiasa...insyaallah...

harini hari isnin, all the bintik2 dh ilang......alhamdulillah....cuma lutut sblh kiri sakit....nk duduk antara dua sujud pun susah....duduk dgn tk sempurna....nk solat atas kerusi rase mcm mengada sgt....selagi termampu, solat mcm biase.....anak ibu baik kan...kite solat mcm biase yer....stkt ni morning sicknes takde...alhamdulillah....moga kekal takde...pinggang sakit sikit esp kalau duduk lame...mata masih mengantok all the time esp lewat2 ptg... dan masih malas nk buat keje pape... perut sentiasa bunyi mntk makan...hihihi...selera mcm tkde ..macam je la....tp bile depan makanan hamboiiihhh!!!! mcm kebulur...semua nak..smp makanan dlm pinggan suami pun aku kebas...semue sedap....hihihihihi...

kepada semua pembaca....ples...ples..ples....doakan kesihatan, keselamatan, dan kesejahteraan aku dan si tecik ni yer....biar dia sehat, membesar dgn sempurna, dan selamat lahir ke dunia....lame tunggu kedatangan dia...hampir 3 tahun...skrg masih trimester pertama...dia masih blum kuat... aku mengharapkan doa kalian....

kepada teman yg mendoakan, terima kasih byk2....hanya Allah yg blh membalas jasa dan kebaikan kalian....thank u.....




5 comments:

gadis semasa said...

kaklong yayaaaa..bestnya! syukur ya Allah.finally kan. kita paham perasaan akk. n perasaan ur hubby yg glowing hbis tu. semoga semua selamat ye, ank dan ibu yg comel =)

Ayu Ikhwani said...

Wahhh.. aritu time Ya update pasal buah tu, kak yong dah nak tanye tp tak jadi sbb setengah org kan tak suke soklan tak mampu jawab camtu.. upenye btul heheh.. congrats! Kak Yong doakan moga dipermudahkan semua nya, baby ngan ibu pun same sihat =)

Latifah Mohammad said...

tahniah awak, maybe kandungan awak sama ngan saya kot...dh gi klinik ke? bila due date?

Amalia Zurahim said...

gadis semasa yg comel:thank u sayang..ples pray for along and the baby..

kak yong:thank u kak yong for the doa..teruskan doa utk yaya smp si tecik selamat lahir dgn sihat dan sempurna yer...

latifah:yeke...congrate utk awk jgk...:)

Siti said...

tahniah :)

Post a Comment