Thursday, October 13, 2011

jom masak: nasik lemak sambal ikan tongkol

hai semua!!!!!huhuhu...seperti yang dijanjikan...jom kite layan resepi nasik lemak bersambalkan ikan tongkol....aku tak pasti negeri2 sbelah pantai barat ader tak nasik lemak lauk sambal ikan tongkol ni, tp negeri kelantan terengganu mmg ader....kalau u all nk try blh la...bukan susah sgt pun...lbh kurg je ngn sambal2 nasik lemak yg lain...huhuhu....

sebelum start masak nasik lemak, korg kene sediakan dlu ikan tongkolnyer...BUT REMEMBER!!ikan tongkol haruskan dibeli/ditangkap/dipancing beberapa hari lebih awal dari hari korg nk wat nasik lemak tu...paling lewat pun kene beli sehari sebelum buat nasik lemak tu...kenapa yer????? >>>> sila teruskan pembacaan anda....huhu

mula2 lepas korg dh beli ikan tu, korg kene siang dlu, basuh bersih2, kemudian rebus....org pantai timur mmg dah biase ngn ikan tongkol rebus ni..ada yg panggil ikan kukus.tak kisah la ape name timangannyer yg penting tu la rahsia kenapa gulai ikan tongkol lauk utk nasik dagang pantai timur jd sedap..nak buat sambal pun same...ikan tongkol harus la direbus beberapa hari awal...jgn lupa utk panaskan ikan rebus itu tiap2 hari ok...(kalau tak, nnt jd rezki kucing pulak...huhu)

cara rebus ikan tongkol utk sambal nasik lemak...jeng jeng jeng...

bahan2:
- ikan tongkol
- beberapa keping asam gelugur....dlm 10 keping la lbh kurang
- garam
- air - agak2 smp tenggelam semua ikan...tk perlu byk sgt...

cara2:
- masukkan semua dlm periuk..kemudian rebus smp air menggelegak/ ikan masak
-jgn lupa panaskan ikan rebus ini tiap2 hari...ok!

beberapa hari kemudian:

- amik ikan je..tos kan..kemudian goreng dlm kuali mcm biase..ikan akan meletup2 dlm kuali..jgn takut ok..tutup je kuali tu ngn tudung periuk..huhu..air rebusan ikan tu blh la di buang..
- tak perlu grg lame sgt sbb ikan tu kan dah masak...cume nk garingkan/keraskan cikit je agak2 cam dlm gmbr kat bwh tu je..huhu



bahan2 sambal ikan tongkol:


- 1 biji bawang merah yg besar / 10 biji bwg merah kecik
- 1 biji bawang besar
- 1 biji bawang besar (potong bulat/yg ni takyah blend)
- 3-4 ulas bwg putih
- sedikit halia
- cili kering (direbus dan ditoskan airnyer)
- belacan cikit (kalau suke la...amalia tk ltk sbb ikan dh berbau sedap...lgpn kite kan nk gune minyak yg kite dh wat goreng ikan bilis td..hihi)
- 1 sudu besar asam jawa+setengah cwn air..


cara2:
- blend semua bahan2 di atas kecuali air asam jawa..
- goreng ikan bilis dulu sbg salah satu lauk nasik lemak anda...simpan minyak yg korg wat ikan grg ikan bilis tu...nnt gune minyak tu je utk goreng sambal...
- tumis sambal yg anda dh blend di atas smp masak...
- slalu kacau dan jaga api dapur anda...sbb sambal mudah hangus...huhu
- bila cili mcm dh masak, masukkan air asam jawa...masak lg smp sambal anda sedikit kering..kedian baru masukkan ikan tongkol yg anda dh goreng dlu td...biar ikan ngn sambal mesra, br la tutup api..orait...!!mudah je kan...huhuhu

bahan2 nasik lemak:


3 cwn beras
santan pekat+air+sikit gula+sikit garam - kacau2  (secukup rasa la...aras air sama ngn masak nasik biase je)
halia (potong2)
2 biji bawang merah (mayang2)
3-4 helai daun pandan (simpul)

cara2:
- letak semua dlm periuk n masak mcm biase..
- kalau nak kukus pun boleh..tapi korg rujuk kt myresepi la...malas nk gtau sini..hihi

ok....jom kite tgk hasil nyer......

boleh rebus telur dan potong timun!! ...dan bolehla hidang bersama nasik lemak anda!!!huhu

No comments:

Post a Comment