Monday, October 10, 2011

jom masak: nasik goreng bini malas

hihihi...tajuk menu serius wat org rase nk baling high heels...hahahah....ok...aku tau, dlm dunia ni mesti ramai la kategori isteri2 @ wanita2 yg tetibe rase malas nk masak..tk kisah la sama ada dh mmg jns pemalas sejak azali, atau tk minat masak, atau penat sbb dh sehari suntuk keje kt ofis atau kt umah...klu tak masak,nnt kang husband lapar....adik2 pun lapar...anak2 pun  lapar....mak ayah pun lapar...so, sebelum semua jadi zombie, terpekik telolong akibat kelaparan yang tak blh ditahan2 lg, sebagai isteri@anak@kakak@adik yg genius, kite kene la masak....melainkan kalau tahap kemalasan anda tuh mmg tahap yg teramat kronik atau ICU...kalau dh smp tahap tuh, sila gi makan kt luar la..restoren kan berlambak..!! (ceh!!!mengomel pn dh satu perenggan...huhu)

ok, jom kite share resepi org malas tapi taknak di cop pemalas...atau dlm bahse lain nyer...resepi org malas tapi nk hipokrit konon rajin..hahahha...before aku bg ingredient, sila bace syarat2 dlu klu nk masak masakan versi pemalas...huhu...

1. tak payah gatal nk letak fresh meat atau ayam..."but why!!!!!???"(smbil kelip2 mata...)...
   alasan: nak potong2 kne gune tenaga..emmm..kalau dh pemalas, tkyh la gune daging lembu fresh atau dgg ayam fresh ni...melambat2kan majlis je...nk potong dgg kne tengok urat2 dgg..salah potong kang ader yg terkehel rahang..kalau ayam plak kne potong tulang2 die...ish..ish..ish...semue gune effort tuh..so lupakan aje...lebih2 lg klu dgg tu korg br kuarkan dr peti ais..dgg yg beku tu lambat lembut balik...so skali lg, lupakan aje...huhuhu..gantikan ngan seafud atau dgg yg tak perlu masak lame2..huhu

2. lupe kan sayur hijau....
    alasan:sayur hijau ader racun...kalau tkde racun,mesti ader ulat punyer...so xleh basuh cincai2...klu dh mmg malas, elakkan gune sayur berdaun hijau nih....kang ader yg basuh sayur tak ikhlas...cara nk basuh sayur hijau yg ada racun ni mula2 skali kene rendam air garam....pastu bilas bersih2,kemudian br potong...kalau ader sabun utk basuh sayur tu lg bagus...tp stil kene bilas 2..3..kali k...kalau yg tkde racun pun same...kang ader yg makan ulat daun kang klu tak cuci bersih2....huhuhu..

bahan-bahan:

minyak masak secukup rase..
1 biji bawang merah yg jenis besar tuh...(actly bwg besar tp rupe cam bwg merah..nk buang kulit bwg merah yg kecik cam malas kan....huuhuuh)
5-6 bj cili padi- nk lebih pedas tmbh la lagi..
3 ulas bwg putih
3 btg dgg sosej (utk ganti fresh meat - potong bulat2 nipis2..dgg ni cpt masak!)
250g udang (udang ni sejenis seafud yg tk payah masak lame..jap je dh masak...lgpn tkyh potong-cume amik gunting, buang kpale ngn ekor yg tajam tu je...PAKAI GUNTING!!)
1 1/2 btg carrot-buang kulit n then potong dadu...(lg senang pakai sayur cmpur je tp my husband tak suke kacang peas)
sedikit bunga kubis..
garam,ajinomoto
nasik (nasik jgn masak lembik sgt...kurangkan air...nasik goreng kene sedikit keras br sedap...melainkan klu korg suke nasik goreng hancur..hihihihi)

cara2:
- panaskan minyak smp tul2 panas.....
- tumbuk bawang merah,bawang putih ngn cili api n tumis smp naik bau....
- masukkan carrot...pastu sosej....goreng lg smp air sosej kering cikit
- masukkan udang dan bunga kubis.....goreng2.....kacau2...nk nmpk rajin cikit esp depan husband atau mertua, ketuk2 sikit kuali tuh biar bunyi smp luar umah..hahahhhaha.....
- masukkan garam dan ajinomoto sikit....
- masukkan nasik.....kacau2....rase2 dh sebati dan dh masak, blh la tutup api dan hidang....
- kalau ader kopok ikan tu hidangkan skali...huhuhuh....

tadaa.......!!!!!!

aku letak sayur hijau cikit sbb aku kategori 'agak' malas je mase ni...hihi

SEE!!! tak nmpk cam nasik goreng org malas pun kan...hahahahahahahhahaha

2 comments:

a2imo Oonik said...

mek ya: sedap nasik goreng ko tu.. nanti aku melawat korang, boleh ler ko masakkan camni ok..

Amalia Zurahim said...

hahahahhaha.....ni nasik goreng ore malas nih.....kalau tetamu mari kne wat versi rajin la..huhuhuuhuhu

Post a Comment