Sunday, October 7, 2012

nasik planta berdaging

salam semua....!!!!! yeahhh...lame tak share resepi.... nmpk benao jarang masak.... resepi kali ni nmpk mcm rajin sesangat kan... tu luaran je..hakikatnyer ni masakan versi pemalas yg amat luar biasa malas nyer... satu nasik, satu lauk sbb nasik dh sedaaap kan...hahahha.....malas tapi nak makan sedaaaapp... maka terhasil la nasik planta berdaging ini.. hikhikhik..

bahan: ( utk 5 org mkn boleh kut...)

6 sudu planta, nk lebih pun blh (dh nama nye nasik planta... klu korg gune daisy, nasik daisy laaa..hahaha)
2 cwn/pot beras (basuh dan tos kan)
daging - potong besar2 (ikut suka la nak byk mana)
air daging (akan aku ajar cmne nk buat..bace smp abis)
daun pandan
2-3 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
halia sebesar ibu jari kaki kut..
1 kulit kayu manis
2 bj bunga lawang
4 bj bunga cengkih
3 bj buah pelaga
kismis (optional)

cara buat air daging:

- mula2 buat air daging dlu...senang je..masukkan daging yg dah dipotong besar2 tadi dlm periuk yg berisi air+sedikit bawang putih+bwg merah+halia....air tu agak2 cukup dgn beras la...kalau beras 2 pot, air slalunyer 2-4 pot bergantung pada jenis beras..kalau beras panjang2 atau beras siam yg keras tu, byk la kne ltk air...utk rebus dgg ni lebihkan sikit air pun tkpe...nnt bile dh siap jd air daging, korang sukat ler balik..TAPI jgn over sgt air nyer..takut byk lebih nnt membazir...rebusssss smp air mendidih dan daging empuk...lps tu blh masukkan sedikit garam...siap air daging korang....! YEAH!!

start masak nasik:

- masukkan planta dalam periuk...kemudian tumis kayu manis+bunga lawang+cengkih+pelaga+halia+pandan dulu... dah agak2 naik bau masukkan bawang merah dan bawang putih yg dah di potong...tumisssss smp wangi dan bawang nmpk kuning2 cikit....

- bile dh wangi, masukkan beras dlu..kacau sebati...kononnyer mcm korg goreng beras tu ngn planta tu la... tkyh lama2....agak2 dh sebati, trus masukkan air daging tadi bersama2 ngn daging...kalau perlu sukat air tu, korg sukat la... klu korg dh biase sgt main msk2, dh hero sgt tang masak2 ni, tk perlu main sukat2 air kut...kan... kalau air dgg korg td tak cukup masin, leh tmbh garam masa ni...dan jgn lupa, tmbh satu sudu gula supaya nasik planta korg rase lemak manis disukai ramai..... huhu

- perangai aku (ayah aku jugak), kalau masak nasik yg berperisa ni, tk kisahla nasik planta, nasik ayam, nasik minyak,atau beriani, aku tak suka kacau2 nasik tu...mak mertua aku pggl 'godek2' nasik...hihi..kalau boleh, elakkan kacau/godek nasik tu..baru nasik korg cantik..tk pecah2...kalau rase perlu kacau pun, buat slow2 mcm 'kaup balik'...ceh...dh guna istilah kek dh ni..hahaha

- kemudian, tunggu la nsik korg masak! yeaayyyy!!!! masa nasik korg dh masak, panas2 tu terus tabur kismis...kalau tkde kismis pun tkpe..tkde hal...

lauk nyer: depend kat korg la nak lauk ape...dalca dgg ke, kari dgg/ayam ke, sup2 ke...tp kalau versi malas, ayam masak merah pun orite... kalau lagiiiiii malas, ayam goreng pun sodap tp tkde kuah la pulak kan...(resepi lauk blh google ek...malas nk menaip..hihih)

notakaki: gambar takleh upload plak...tk jmpe cr cabel USB..haiyak...

1 comment:

Ayu Ikhwani said...

Hehe.. mcm senang.. mcm laaa.. kak Yong ni bab daging ni mmg lemah skit.. tak brape nak reti n jarang masak daging.. tp akan ku cube lah hehe

Post a Comment