Sunday, April 17, 2011

Jom masak 1 : kimbab @ sushi

hye semua!!! seperti yg aku dh janji ngn korg...arini aku nk ajar cara2 wat kimbab atau sushi mcm yg kitorang mkn aritu... actly aku tkdela pandai sgt...org jepun ngn korea lg pandai la kan.dh itu mmg makanan dorg.klu suh dorg masak nasik lemak ker, apam ke, ketupat pulut ker, mmg dorg kalah la plak ngn kite2 kan..huhuhu...kat youtube pn byk jgk tutorial yg ajar cara nk wat mende alah ni...dorg lg mantap la kan...mmg confrem la aku tklh challenge dorg.aku tau cikit2 jer...tp tak best la klu ilmu yg sedikit ni aku sorok2 atau diam2..nnt tak berkat kan...hihihi...so aku bg kat korg cara wat kimbab style AKU dan adik aku, ASMA...senang jer...sessuai sgt utk org malas yg suke tido cam aku....hahahah

1. Sediakan bahan2 utk wat kimbab...bahan2 ni korang leh beli kt pasaraya yg besar2...slalunyer tesco dan jusco ader jual bahan2 utk wat kimbab ni..klu cam aku, aku lg suke beli kt kedai korea je trus...bg je list barang yg korg nk beli kat tokey kedai tu, nnt dorg akan tolong carikan barang2 tu utk korg..lgpn semua brg2 tu ditulis dlm bahse korea..mmg sadis la klu kite nk cari sendiri kan..kecuali korg dh biase beli..lg satu yg paling penting.. kpd muslim, TOLONG la tanye tul2 ingredient brg2 yg korg nk beli tu..korg phm kan maksud aku??!nk harapkan kite bace sndiri mmg tak dapet la..kne masuk kelas bhse korea lu..so korg tanyer la tul2..lg satu tokey kedai korea ni kebanyakannyer mmg org korea..ader yg tak fasih sgt berbahse inggeris...so, pandai2 la korg.klu dpt tokey yg pandai ckp bahse inggeris bertuah la korg..tp klu dpt yg tk pandai ckp bahse omputeh tu, selamat men-jadi ayam dan itik la yer..hihi...cam aku, aku suke gi kedai KOREA WON, kat jalan serindit, Klang..tuan empunyer kedai pn baaaiiikkkkk sgt...korg nk tanyer resepi original korea pn blh ngn die..ingat yer name kedai tu..KOREA WON!!!!!!

2.Bahan2 yang diperlukan:

buluh utk gulung kimbab,beras sushi/kimbab, seaweed, timun dan carrot (potong panjang2 cm gmbr atas), jagung manis dlm tin,nenas,mayonis,tuna,crab gulung (cam korg mkn yong tau fu), telur
2. Mule2 korg basuh beras sushi/kimbab tu elok2...korang gosok2 beras tu gune due2 tgn korg cam gmbr kat bawah..pahtu korg masak la beras sushi/kimbab tu...sukatan airnyer korang lebihkan satu cawan...kalau beras 3 cawan, air korang ltk la 4 cwn..masak cam biase...jgn lupe letak cuka sushi cikit...aku bantai ltk cuka biase jer aritu..hahahah


3. Pastu korang leh start wat telur...cam nak wat telur gulung jer...korang leh wat telur dua rase..yang masin dan yang manis...yang manis tu korang wat gulung..yang masin korang leh potong panjang2 untuk letak dlm kimbab korang nnt..korg leh rujuk gmbr kt bwh utk gulung telur..

lapisan telur pertama..wat nipis2 pahtu gulung..jgn angkat..letak je kat tepi pan tu..terus buat lapisan kedua

same jgk,gulung telur tu bersama ngan gulungan telur pertama tadi 

buat lapisan ketiga plak...korang nk tambah lapisan lg pn blh...depend kt korang la..

gulung lagi sampai jd bulat cantik..yang kitorang wat aritu tak brape nk cantik gulungannyer.leperr jer...hihiihi..ingat yer..org jepun ni mmg teliti ckit ble menyediakan makanan..dorg suke makanan dorg nmpk cantik!!tp klu stakat perut kite je nk mamam, sukati la kan..hahaha
Telur yang masin korang goreng nipis2 pahtu potong panjang2...tak perlu digulung...

4. Skrg korang wat plak inti sushi yang lain...korang leh buat tuna+mayonis, tuna+jagung manis+mayonis, ketam gulung+mayonis, jagung+mayonis..(sebenarnyer depend kat kreativiti korang..nk wat sardin pn blh..nk wat ayam atau daging pn blh..tepuk perut tanye slera ek..hihihi)




5. Skarang JOM kite start gulung kimbab ini!!!! untuk inti, korg leh ltk je ikut suke korg..nk campur2 pn blh..bergantung pada daya pemikiran dan kreativiti anda tu ek..







ok, yang ni sushi yang same tp design lain ckit...




slain tu korang leh jgk wat onigiri...onigiri ni cam nasik kepal la...inti sushi td korang letak je kat dlm nasik kepal tu, then letak seaweed kat luar...senang kan!!!hihihi




DAH SIAP!!!!!!! hehehe.....jom kite tgk ape hasilnyer...jeng...jeng...jeng....

nmpk cam sedapkan..hihi..blh di mkn ngn soy sos atau jeruk halia...

SELAMAT MENCUBA!!!!

2 comments:

Ija said...

Salam..terasa nak buatlah..terpesona plak..heheheh

NurulHuda Alias said...

wow...meriah...colorful g2...

Post a Comment