Wednesday, March 23, 2011

bila budu vs. sambal totok!!!

hye u there!!!! arini aku nk ngomel2 ape ntah...arini sel2 otak aku nih masih lum bergabung la....aku lum suke minum susu lg...nk wat camne kan..hakhakhak..pikir punyer pikir.. pikir lg..then pikir lg...br aku teringat sal 1 benda yg aku rase cm releven jgk klu aku cite2 kt u olls seme2....heheheh...esp kat reader2 yg mybe tak lame lg nk main tawin2 pom pang pom pang bunyi kompang tuh...atau dlm bhse mudahnyer jd pengantin... oh yes...semua org tau aku kawin ngn oreng jowo.. serius nyer jawa...yg bercakap pun bahse jawa...yg makan pn makanan jawa... yes..tibe2 aku rase cm aku kawin ngn org bukan mlayu plak wlpn hakikatnyer jowo itu pn mlayu..hihhihi....nape yer?? nape aku rase cmtu?? korg taktau kan...YES!!!.arini aku genius lg..hahaha... actly klu aku ni org selangor atau org kl mybe tk terase sgt la perbezaannyer tp oleh kerana aku ni warga negara terengganu yg membesar dgn memeluk botol2 budu,dan tak penah lgsung dgr org ckp jawa, kdg2 mcm pijau2 jgk otak aku ni bile hidup di kalangan org jawa nih...hihi..tp kool la kan...

orang jawa mmg sangat sangat sangat la rapat antara satu sama lain...pemuafakatan yg sgt erat dan utuh.... klu kenduri kendara kat sini, jiran2 berduyun2 datang tolong2 pape yg patut... masing2 bwk pisau masing2 dlm handbeg..giler kentang!!mcm nk gi berperang!!hakhakhak.. so tuan umah tkyh susah2 nk gi beli pisau dh.. slain tu dorg pun bwk makanan2 jgk! ala2 cm pot luck la..klu umah ni bwk lemet (lemet tu mcm lepat la...), umah lain akan bwk kopok..ader yg bwk jompot (cekodok)..ader yg bawak donut...ader yg bwk pizza (ok,yg ni aku tipu..hihihi)..sambil buat keje smbil makan...best ape!!!!!...tuan umah pn tk kurang hebatnyer.. mase org duk sibuk rewang2 tuh, tuan umah dh sediakan mknan jgk utk yg dtg2 tolong...bukan wat biskut kering cicah air kopi yer...tuan umah akn buat mknan berat la..cam nasik siap ngan 3..4..jns lauk...sparuh wat mkn2 kt umah...sparuh lg dorg akan tapau2 dlm plastik utk dibahagi2 sama rata...bestkan?...dh la dpt mkn kat sane....dpt bwk blk plak tuh..huhuh...syok sgh...!!dan aku rase begitu jakun mule2 dtg cni sbb bile blk rewang je mak mesti wat blk lauk byk..aku yg kejakunan ni dgn rakus membuka plastik2 lauk tu spt 15 thn tak mkn nasik..giler kentang..!! lain sgt la ngn knduri kendara kampung aku skrg...kebanyakkan nyer dh katering.. klu ader pn rewang2, tuan umh takde nyer bg nasik2 n lauk2 bungkus kt org rewang..org yg dtg rewang pn takdenyer nk bwk mknan2 aka pot luck tuh ke umh knduri tu..kbykannyer bwk perut je..ngn bwk pisau mybe...

Tp yg aku rase plg giler kentang, org2 jawe ni bahse kn diri dgn panggilan "aku" bile bcakap ngn mak ayah atau org2 yg lbh tua..!!huh!!agak2 klu aku aplikasikan penggunaan "aku" ngn pakcik Arshad, rase2 ape yg aku dpt ek...huhuu..mgkin penampau jepun free of charge full pakej ngn bebelan selama stahun..hakhakahak.. tp yg pelik nyer, laki aku bahse kan diri die as "abg" pulak bile bcakap ngn aku..takde pn ber "aku" ber "engkau"...agaknyer sbb aku ni terlalu sweet dan gorges kot...hahahahah...

oh yes...yg plg aku rase best bile duk ngan org jawa ni, bile time ader knduri kesyukuran, tahlil, atau yassin, dorg bg nasik berkat sorg satu kat org2 yg dtg..mase kt umh, tuan umh cume jamu makanan2 ringan cam bubur2 je kt org2 yg dtg tu...stiap plastik nasik berkat tu akan ada nasik byk mcm nk mkn 5 org, lauk ayam, ikan kering@gereh, sayur2, serunding klape, sambal tempe, dan mi (kdg2 mi kurus,kdg2 mi gemoks)...semua tu akan di letak dlm satu plastik!!!ala2 mcm cite musang berjanggut tu la...hikhikhik...blk je umah, nsik berkat tu akan di mkn dlm dulang bersama keluarga yg lain...kentang kan!!!!care nk mkn nasik tu same je ngn care nk mkn nasik krabu...korg gaul2 nasik, lauk ngn mi tu,...then korang mamam la!nasik ni jgk di panggil nasik ambeng aka ambang rasenyer...fuh!!sungguh kentang!!!perut buncit cam nk pecah...5 org mkn pn lum tentu abih...hakhak..

org jawa jgk saaaangaaat la rajin bekerja....aku pn tktau dr mane dtg tahap kerajinan dorg yg melampau tuh...   ader jgk yg pemalas tp kebanyakannyer rajin2 lah... oh, aku berase sungguh malu bile berade di sini.... aku umpama manusia sweet yg bertulang besi konkrit yg beratnyer bertan2 ble nk dibandingkan ngn org2 jawe di sini...shame of me..!!!kerajinan mommy in law aku toksah cite la...mmg rajin tahap kronik...!!! aku lmbt jemur baju ckit pn sedar2 bju dh siap jemur... bile aku nk masak, my mommy in law tuh dh siap ptg bwg, tumbuk cili, potong sayur semue dh...tugas aku cume cmpk dlm kuali jeer...(aku pn brangan mcm ketue chef la mase tuh kan..hihii)...daddy in law aku plak, jp2 potong rumput, jap2 betulkan motosikal, jap2 gi menebas, jp2 tebang pokok, jap2 masuk kebun petik buah klape sawit.. jp2 wat sarung parang..oh yess.lupe nk gtau.my daddy in law ader bisnes wat brg2 berasaskan kayu cam parang, gasing, cangkul dll..klu nk beli cakap!!!promote ckit..hihih.rajin kan my daddy in law tuh...same la ngn laki aku...tk penah duk diam..die cume diam time die tido jer...huhuhu...die tido cam baby...how swwweeettt.(ok..dh lari topik ckit..hihi).. jd korg leh bayangkan tk tahap kerajinan org jawa camne? dan aku sgt rimas dgn kerajinan mereka krn aku adalah seorg pemalas yg suke tido!!!!!!!huh!!

moral of the story..tak kisahla korg kawin ngn orang mane, atau bangsa ape skalipun... bile dh slesai je ijab dan kabul, stiap suami isteri perlu berusaha menerima kelebihan dan kekurangan diri pasangan masing2... klu korg kne duk umah mertua cm aku, korg kne lebih berusaha sesuaikan diri dgn kehidupan dorg... mmg kadang2 kite rase susah tp anggap la itu sbg satu fasa perubahan yg ckup indah dlm idup... stiap dr kite ader kelebihan dan kekurangan masing2..biarla kite saling lengkap melengkapi antara satu sama lain... kite semua mmg tak sama tp asas nyer ttp sama..berlainan bangsa dan keturunan tp kite semua adalah manusia..jd korg paham kan maksud 'kite dr asas yg sama' tu. mcm budu dan sambal totok..rupe lain, rase pn lain....tp bahan asas nyer adalah sama iaitu dr ikan bilis..korg paham kan..korang phm kan...hihi.... PEACE NO WAR!!babay

No comments:

Post a Comment