Thursday, March 17, 2011

Warkah buat Umi sayang (1958 - 2003)

Assalamualaikum umi...

Dah lame ye kite tak jumpe..dah lame jgk umi pegi jauh... jauh sgt...along tak mampu nak ikut umi... belum smp mase lg utk kite ketemu... umi mesti tertanye2 kn ape kabar org2 kt kampung...? jgn risau, umi... semuanye sehat2.... cume kadang2 darah tinggi ayah tu dtg bertandang... tp semuanyer dlm kawalan jd umi jgn risau yer... Ayah begitu sehat sekarang... begitu bersemangat...masih lg dgn minat dia pada ayam serama...umi masih ingat kn sal ayam serama ayah? dulu kn umi penah bg hadiah anak2 ayam serama kt ayah.. along pn tak pasti anak2 aym yg umi bagi tu ade lg ke tak.. tp rasenyer kaum kerabat ayam2 tu tetap ada.. umi ingat tak sbb ayam serama lah, kite dapat jalan2 ke mlaka dgn percuma.. ayah dijemput untuk bg ceramah tentang ayam serama di sane kerana name ayah dh begitu gah dlm arena aym serama mase tu.. semua perbelanjaan kita di tanggung...hotel pn kite duduk dgn percume jer.. kite dpt 2 bilik hotel yg besar dan luas... satu utk ayah dan umi... satu lg utk along dan adik2...kita begitu seronok mase tu.. lepas ayah bg ceramah kite gi jalan2 pusing2 bandar mlaka...pahtu kite pg taman mini malaysia.. bestkan? umi mesti ingat kisah adik caheed ilang kat taman mini malaysia...sungguh nakal budak itu...seluruh pelosok taman mini kite cr caheed... tp tak jumpe2....ayah dah risau... along, asma, capik ngn camim pn dh cuak...tp umi tetap tenang... along tahu umi berdoa di dlm ati supaya adik caheed ditemui... alhamdulillah...ader sorg akak nmpk kita yg kerisauan dan mencari2 sesuatu... akak tu yg gtau ader nmpk sorg budak laki nangis kt Rumah Sabah...ayah cepat2 pg ke Rumah Sabah utk amik adik caheed.... dr jauh nmpk ayah dukung caheed trus bwk budak nakal tu kt umi... smp skrg bile along tanye caheed sma ada die ingat lg tk kisah die ilang kt tmn mini dlu, msti die jwb die ingat...hihihi...lucu plak bile dipikir2 balik... along masih ingat mase umi kt Hospital Pakar swasta kt kota bharu, umi nangis2 wasiatkan adik caheed kat ciksu..umi mtk ciksu tlg jagekan caheed..mase tu ciksu lum ada cahayamata...umi dgn lembut mintak caheed ikut ciksu blk jerantut dan tinggal dgn ciksu...depan semua org umi bg wasiat tu kat ciksu dan caheed..ayah menangis2 gtau umi yg ayah mampu jage caheed... tp umi ckp ayah tak mampu...caheed masih kecil...caheed perlukan kasih syg dan belaian seorg ibu...umi ckp umi dah tak mampu jage caheed..berulang-ulang umi ucapkan ayat itu..along merayu supaya bg along je jage caheed..along tak kisah jika tak dpt smbg blaja...along redha..umi tau along blh jage caheed tp umi nak along sambung blaja..itu yg umi ckp kt along.. umi nangis2 mintak maaf dr along sbb terpakse serahkan adik caheed kt ciksu.. tp along tk blh trima, umi...caheed adik bgsu along.. along ada hak... dan along nk jage adik2 along..along mampu berikan kasih sayang kt caheed same mcm umi..along tak blh trima..kerana wasiat umi tu lah yg buat along berkurung dlm bilik berhari2...kerana wasiat umi itulah along tak bertegur sapa ngan umi smp berhari2.along tak makan along tak minum..along tul2 protes wasiat umi tu..dgn ciksu pn along taknk ckp..along hanya menangis sj dlm bilik....pd suatu ari umi ketuk pintu bilik along. umi pujuk along supaya maafkan umi..umi tanye along dh tak sayangkan umi ker..umi..along mtk maaf..demi Allah along sayangkan umi dunia akhirat..tp wasiat umi tu melukakan ati along...along sedih, umi...di saat umi benar2 sakit, umi msh fikirkan tentang mase depan along dan adik2... dan sekarang along sedar...keputusan umi tu benar2 tepat.. ciksu dan ayahsu menjaga caheed seperti anak mereka sendiri... kasih syg yg sgt tulus setulus kasih syg umi... skrg caheed blaja di sekolah ciksu.. antara sekolah yg hebat di Pahang.. ciksu kan ustazah.. caheed blaja bahasa arab.. caheed dh pandai jd imam kt sekolah, dah pandai hafal quran.. ciksu dan ayhsu benar2 jd kan caheed seorg yg istimewa spt yg umi ingini... klu along yang jage caheed dlu, mgkin caheed tk jd sehebat skrg..terima kasih umi...terima kasih byk2....

Umi...umi tau tak tak lame lagi asma dah nk balik malaysia dah...skrg die tgh final exam...5 tahun di tempat org mmg byk sgt mematangkan die....die bukan lg anak manje yg suke nangis cm dlu... die begitu kuat dan teguh... sekuat dan seteguh semangat umi..along tau dia mewarisi kekuatan tu dari siape... bukan dr along tp dr umi... umi yg jarang menangis di depan anak2 wlpn sakit... umi yg jarang mengeluh wlpn diuji dgn ujian yg sgt hebat... jiwa kental umi umpama Sumaiyah.. dan along bangga jd anak sulong umi... asma tgh berusaha sedaya upaya utk menjadikan impian umi satu kenyataan...umi nak slh sorg anak umi jd doktor..supaya dpt berbakti kpd masyarakat dan negara...ye umi...itulah yg asma sedang usahakan sekarang... ujian terakhir utk bergelar doktor sgt2 menyeksa dia skrg.. kesian die...smlm ayah cite die nangis sbb takut tak lulus.... tp along yakin, asma tak penah dan tak akan gagal dlm mengejar cita2 dan harapan umi...umi ingat tak, mase umi terlalu sakit dlu, asma tgh sibuk dgn persediaan SPM nyer...umi pegi beberape ari sblm ari lahir asma tiba... wlpn begitu, asma tetap teguh mengejar cita2 umi tu...sedikit pn kekuatan die tak goyah malah makin bercambah dn teguh...result SPM asma sgt cemerlang...semuanye A, umi.. kan bagus klu umi sempat melihat kejayaan asma tu... kerana kejayaan itu jgk laluan asma utk bergelar doktor semakin terang.. doa umi semakin menjadi nyata..insyaAllah... dia mencontohi umi.. umi pun dlu begitu kuat utk sambung belajar wlpn tgh sakit kan.. umi berjaya mendapat segulung ijazah dlm keadaan kesihatan umi yg semakin merosot.. oh umi... alangkah baiknyer klu along pn sehebat umi...

umi, along masih ingat lg saat2 terakhir umi bersama kami... umi makin tak sehat... wktu tu along br tamat blja diploma dlm kejuruteraan telekomunikasi.. kebetulan yang sgt2 along syukuri. along sgt2 bersyukur sbb along dpt jage umi tanpa fikirkan pasal benda lain.. jd along duk umh saje selama setahun...impian utk smbg blaja pn along tangguhkan...tak kisahla sbb along sayang umi... along nk ader dekat ngan umi... tiap2 malam along tido ngan umi, along masakkn utk umi, along bacekan Yassin utk umi, along tukar balutan luka umi, along bersihkan luka umi, along lap darah yg kuar dr luka umi... along rase along doktor umi plak mase tuh..hhiihi... along tak kisah, sbb along syg umi sepenuh jiwa... waktu2 terakhir bersama umi adalah waktu yg amat mendukakan along... melihat umi semakin lame semakin tenat btul2 menyeksakan along... sikap umi semakin berubah... umi tak lagi suke panggil adik caheed masuk bilik umi utk temankan umi... klu adik caheed msk dlm bilik pn umi suh adik main kt luar..umi suke ddk dlm bilik sorg2 jer... kesian kt caheed.... dia br 7 thn mase tu.. tp die dh memahami penderitaan umi... kejap2 die bukak pintu bilik umi utk tgk umi tgh buat ape... mesti die btul2 merindui belaian umi mase tuh... umi jgn risau.. along kn ader mase tu...along blh gantikan umi utk jage caheed... tkpe caheed...along ader kan... along masih ingat, mase ari2 terakhir umi tu umi teringin nk mkn bihun sup yg along buat...tiap2 ari along buat bihun sup kat umi...umi kate sedap...along bangga sbb dpt buat sperti yg umi nak.. tp pada suatu ari, along tukar ckit resepi bihun sup...along masukkn carrot dgn harapan umi dpt vitamin dr carrot tu... tp umi marah...tibe2 je umi naik marah...pdahal umi yg along kenal sgt penyabar orgnyer...jrg sgt umi marah2 tp aritu umi marah... umi tolak dgn kasar mangguk bihun yg along bwk...umi palingkan muke dr along dan suruh along bwk mangkuk bihun tu kluar dr bilik umi...umi kate tak sedap bihun sup ltk carrot..umi kate umi tak penah ajar along masak bihun camni...along sedih, umi...bukan sebab umi tknk mkn bihun sup tu tp along sedih sbb umi dh jadi sprti org lain... along menangis di dlm ati... nasib baik ayah dtg pujuk along.. ayah suh along bersabar sbb ayah dh nampak tanda2 umi nk tinggalkan along adik bradik.. along berdoa dlm ati supaya kata2 ayah tu silap... tak mungkin umi akan tinggalkan along dan adik2 secepat ini.. along pujuk ati along supaya tak pecaye pada kata2 ayah tu... mase tu along tul2 rindukan belaian umi... along tul2 rindukan sentuhan umi... penah satu mlm mase tido ngan umi, along letakkan tgn umi di pipi along...tapi bile umi terjage, umi alihkan tgn umi... penah skali mase tgh tido along terjage..along tgk umi tgh merenung along dgn sayu dn lembut...renungan itu along masih ingat smp skrg wahai umiku sayang... along slalu terjage dr tido..sbb nk tgk umi slesa tak mlm tu...umi susah sgt nk lena mase ari2 terakhir umi ngn kami..along sgt bersyukur bile tgk umi terlelap wlapn hanya 5 minit.. umi masih ingat kan cikngah dan ayahngah slalu dtg umh melawat umi.blh dikatakan tiap2 ari cikngah ngan ayhngah dtg umh....cikngah tlg along wat keje umh...cikngah tolong gosok2 kaki umi smp umi terlena sendiri...along btul2 nk balas budi cikngah kerana tlg buat umi rase selesa smp umi terlelap wlpn skejap... tiap2 ari, tiap2 mlm along bacekan yassin utk umi... kdg2 bile along terleka umi panggil along bacekan yassin smp umi tertido... bile along menangis mase tgh bace yassin, umi akan gosok2 blakang along dan suh along bersabar... umi suruh along jd kuat utk adik2... umi suh along sabar menerima qada dan qadar dr Allah.. oh umi, along tak mampu jd sekuat dan sesabar umi...

umi ku sayang, umi ingat tak kat capik... mesti la umi ingat...capik kan anak laki sulong umi.... anak umi yg paling nakal..yg penah buat umi jatuh guling2 kt eskelator shopping complex... nakal btul capik ni... mase kecik2 dlu capik ni mcm ader penyakit hyperactive kn, umi...dh la mata cm bengkak..perut buncit mcm penuh cacing..hahah. agaknye sbb slalu jatuh.. umi ingat kn mase die kecik2 dlu die pnh terjun tingkap umah..hahah...lawak2....agaknyer die nk try jd superboy kot... kite bg caaan je la kt die kan... hihi... kejam tk kite mase tu,umi...hihi..tp skrg capik dh besar...dah tinggi...tp perut die msih buncit, umi...bkn sbb cacing dh tp sbb makan byk tk ingat dunia...harap2 akhirat die ingat lg...hihi..die skrg blaja kt uitm dungun dlm jurusan pengurusan bank...capik kan dr kecik lg die suke wang besar...sbb tu die amik kursus tu... umi tau tk, capik sgt pandai berniaga..die jual mcm2 kt internet..hs pn die slalu tukar2..semue hs mahal2..cemburu betul along kat capik..along skrg pakai handset zaman jepun jer..emm...umi tau tak, die penah tlg jualkan tanah ayah dgn harga RM150k.....untung nyer berpuluh2 ribu...habuan yg die dpt dr ayah pn berpuluh2 ribu..along, asma, camim dan caheed pn merase la jgk ckit duit yg capik dpt tu... kitorang awl2 lg dh 'pow' capik...kan best klu umi pn ader...kite same2 'pow' anak bujang umi tuh...hihi...tp sayang, duit capik semue dlm jagaan ayah...ayah jd banker capik...capik tak blh senang2 gune wet die..klu nk kuarkan duit cikit utk wat projek pape pn capik kene wat paperwork dlu tunjuk kat ayah..ahahaha...lucu kan,umi...umi kan tau capik tu over boros orgnyer..nasib baik ayah tlg simpankan duit dier..klu tak dh lame agknyer die muflis..duit tu untuk mase depan die jgk..capik kn nk jd bisnesman..duit tu akan diguna utk jd modal die nnt...ayah mmg bijak kan, umi?

umi, skrg ni umh umi dan kebun2, ayah dh tukarkan ke name along ngn adik2...along jd pemegang amanah... along takutla umi...along takut along tak mampu jage amanah umi tu... along tak pandai... harap2 adik2 along nnt pandai uruskan semua tu... kete kancil comel umi yg umi syg sgt dulu pn ayah dh hadiahkan kt capik...capik dh ubahsuai kete umi tu dh jd mcm kete org bujang zaman skrg...enjin dh bertukar...rupe dn gaye pn dh bertukar..bunyi enjin nyer satu kampung blh dgr... kete tu dh jd ganas...tk nmpk comel lg mcm mase umi gune dulu...nasib...nasib...oh yer, umi ingat lg kan kt camim...mesti la umi ingat...camim kan anak umi yg paling montel dulu..hihi...klu umi nk tahu, camim skrg makin montel semontel montel nyer..hihi.. die kurus skejap je mase sekolah menengah...tu pun sbb nk jage status dpn awek2 kt sekolah.hihi...minat camim masih same...suke menyanyi dan perasan bagus..hihi..hah!satu lg penyakit prasan encem nyer semakin menjadi2 la, umi..die perasan muke die se encem dan se kiut pelakon korea...sadis kan,umi...hahahha...tp kerajinan camim masih sama seperti dulu...cikit pn tak berubah...suruh la die buat ape sj..mmg die akan buat...die masih suke mkn megi tom yam...die masih suke mkn ikan bawal masak 3 rase...dan die masih suke melalak dlm bilik air mcm dlu...yang plg tak berubah,camim masih dibuli capik seperti dlu..hihihi...along masih ingat lg, mase umi sakit dlu...camim pn same mcm caheed..kejap2 die akan bukak pintu bilik umi utk tgk umi ngh watpe...masih jelas di mata along, camim menangis diam2 di blakang pintu bilik umi bile die bgn2 tido je die tgk umi dh terbujur kaku awl pg tu...along masih ingat camim cepat2 lap air mata die bile along pandang die... along masih ingat segala2 nyer dgn jelas wahai umiku sayang...kesian syamim...mase tu die masih lg di sekolah rendah... tp lepas umi pegi, die dh kene blaja berdikari sendiri... die dh blaja basuh baju dan gosok baju sekolah sendiri...kalau anak lelaki org lain mesti ibu2 dorg yg buat semua tu lagi kn...kdg2 along tgk baju2 sek yg die pakai comot2 je, umi... along mtk maaf...along kadang2 terlepas pandang semua tu....kesian camim.... beberapa bln lps umi pegi, along sambung blaja kat KL.rindu pada ayah dan adik2 hanya Allah yg tahu...kdg2 rindu tu terbawa2 smp ke kelas, umi..kdg2 terpikir adik2 camne..dorg mkn ape...baju2 dorg camne..along tahu ayah sgt bertanggungjawab pada along dan adik2..tp naluri seorang kakak tu mengatasi segala2 nyer...umi tau tak along sbnrnyer dapat tawaran blaja kat UK...tp along tak sampai ati nk pegi jauh sgt dr adik2... jd along sambung blaja kat KL jer..along masuk uni UCSI...along amik jurusan kej elektrik dan elektronik 3+0 program dgn uni. Northumbria,UK.. tkpelah tak dpt pg UK pn...along masih dpt ijazah university dr UK...Alhamdulillah...

umi ku sayang, 5 tahun slps pemergian umi, baru lah ayah mendapat pengganti umi..ayah dah ada yang menemani skrg..along dan adik2 panggil dia dgn panggilan TEH.... baik sgt org nyer... tak penah anggap kami mcm anak2 tiri.. melayan along dan adik2 seperti anak2 nyer sendiri.. tak penah berkira dgn along dan adik2... dlu umi yg suke beli baju2 kurung utk along...skrg ni teh pulak yg suke belikan baju kurung utk along dan asma wlpn along dh kawin... mase along kawin dulu pn teh byk bg support dlm tenaga dan perbelanjaan...teh yg bersungguh cari pinggan mangkuk utk meje beradap..makanan kt meje beradap pn adik2 teh yg buat...teh betul2 mengisi kekosongan yg umi tinggalkan.. teh tolong hiaskan dan jage umah umi kt kampung... yang paling penting teh tolong jagekan makan minum pakai ayah.. skrg ayah dan teh dah mulakan projek umah baru mereka..tp ayah kate umah tu akan jd umah bersinggahan sj... teh yg tringin sgt nk bina umah sendiri spt umh tradisional dulu2.. tp umi jgn risau, sesungguhnyer cinta ayah kat umi tk pernah berubah wlpn ader teh.. ayah masih pegi ke kubur umi tiap2 jumaat bersama2 capik dan camim...klu caheed ade, caheed pn mesti pg ke kubur umi.. tp along rase umi tau kan pasal tu... umi mesti dpt merasai kedatangan ayah dan adik2 kan..mase mule2 kawin dlu, ayah slalu tersasul panggil name umi bile pnggil teh..kesian teh..tp teh sgt sabar org nyer.. ayah, along dan adik2 sgt bersyukur kerana mendapat ibu ke due seperti teh...umi jgn risau yea...umi masih lg yg teristimewa di hati along dan adik2... umi akan sentiasa berada di tempat teratas dlm hati along dan adik2 along....

umi kusayang, kini along pun dah berteman...along sudah dimiliki...alhamdulillah.Zurahim namenyer..tp keluarga panggil Aim jer..sesungguhnya Allah tu maha Kaya kan umi...Dia berikan along seorang suami yang sgt baik...yang mencintai along dgn ikhlas...yang menerima kekurangan along dgn redha..yang sentiasa berusaha bahagiakan along wlpn die dlm kesusahan..mertua along jg sgt baik..umi tau tk, bile along gaduh ngan suami, mertua along mesti sokong along..mesti sebelahi along..padahal along yg wat salah... kesian suami along...hihi...along tinggal kt umh mertua skrg..along panggil mertua along dgn panggilan abah dan mak...tp along tak rase mcm menantu...along di anggap sperti anak mereka sendiri.. klu mak mertua along gi melancong mane2 atau gi jalan mane2, mesti dia belikan cenderahati kat along..aritu die gi kelantan/terengganu, mertua along belikan tudung, kain baju kurung dan brooch kat along.kt Aim (anaknyer sndiri tu), mak tak beli pape pun. hihi...bestkan..umi tau tak, mase along kawin, ayah menangis..mase nk anta along kat sini pn ayah menangis...mlm sblm kenduri di sebelah Aim, along, ayah dan rombongan menginap di sebuah umh penginapan di pantai morib.aim pulak tido kt umh die...mlm tu along tido ngn ayah dan teh dlm bilik dorg..along tido tgh2 antara ayah dan teh..dlm gelap tu along dgr ayah menangis...along tahu, mesti ayah berat ati nk lepaskan along utk jd milik org lain..along berjanji pada umi, kasih sayang along kt ayah tkkn berubah dan berkurang wlpn along kini milik org..Alhamdulillah.along bersyukur sgt dgn kehidupan keluarga kita skrg..semua tu hasil doa2 ayah dan umi... trima kasih umi...sesungguhnya along sgt2 merindui umi... semoga umi aman dan tenteram di sana...dan ditempatkan bersama dgn org2 yang beriman dan bertaqwa di sisi Allah...Amin...selamat tinggal umi....insyaAllah..bila smp mase dan ketika nyer kita akan bertemu lagi... INSYAALLAH...

Yang merindui dan menyayangimu sepenuh jiwa,
Along...

3 comments:

capyx chong said...

long..........ak bru taw mg ad blog plak da...amalina y ckp....huhuh....long,ak nk ckp sesuatu....ari tu pkul 3pag...ak trsedar dr tdo..ak buka pintu blik umi...ak npk ayh tgh urut2 umi...ak tgk umi menahan kesakitan..smpi skg ak dpt dgr suara umi tu..ayah suh ak msuk tap time tu ak xmatang lg long..ak xley nk pk..y ak pk adlh ak xtahan tgk umi cmtu..ak sdey long...dan smpi skg ak sdey long...ak sdey sbb pk knapa ak xmsuk ke bilik umi time tu...long....ak nyesal...sbb ap time tu ak xmatang..sbb ap ak xpk...long,mg bruntung sgt2..time tu mg da matang n leh pk wlaupn mg meme mnjo dan gedik tahap dewo!hahahaaa....long,jgn bmbg...ak akn support mg n sme adik bradik....arap2 ak leh pk dgn bek skg..huhuhu....dan ble ak leka long,tlg la nasihat ak...sbb mg plg tuo!kuikuikui......tq long....

Ahmad said...

Samo ah nga ak long,ak nk kongsi jgk nih... pristiwe hk ak pling xlupo skli mso umi tibo2 jh pngil ak,ak herea jgk bkpe tber2 jh umi pngil msuk bilik dier... ak xmkir mner ah sb ak ingt biaso jh kea sowg ibu nk pngil anknyer.. umi swuh ak duk jh dpea die,umi tgk jh ak,ak tnyo umi nper die pngil ak p die ckp yg umi cmer nk tgk cmim jer.... Umi amik tgn ak die ltak kt pipi dier.. ak tnyer umi nper umi n umi ckp sjer jer,sedak tngan cmim sb panas rser.. ak mso tuh sedih ngt long,ak tehea long supaye x nngis sb ak xsea wi umi napok ak nngis dpn dier.. p gner sgt kea sift sowg ibu,klu ank sdeh sowg ibu akn brase 2 kli sedih kang,dier thu ak tehea nangis ak tuh n umi tnyer cmim sdih ker?? nper??? ak xtehea lg nk nngis long ak pong cpt2 kuar dri blik umi.. tu ah pristewe hk lmo dh ak nk cter ko mg n adik-bradik lain cmer ak rser berat jh nk cter.. skli ak tringt blik pristewe nih skli tuh jgk ah air mata ak xabis2 braso nk kuar jh..mnjo kea ak long,hak33.. biaso dh,org mix korea n mlayu kang mmg ah ghini,tu yg cute tuh,huhuhu..

Long.. klu mg cdeh kow ado msaloh kow mg cter ah ko ak long,slgi ak bleh tlong ak akea usaha long... klu adik-bradik x tlong smo sdri sper lg kea nk tolong.. mg byk dh tlong n brkorban demi adik2 n glirea ak pulop kea tuk bls smuo tuh long.. ak akea ttap skong mg long stiap apo hk mg buat..TIMO KASIH LONG...

nihananina said...

wahhh..sedih gile baca surat yaya ni..mmg nitis air mata..tringat sgt ko arwah cik..mak sdara hok plg baik dlm dunia..sapa stp kali cuti sek mst ina nk g umh cik.walaupon ayah cik sgtlah garang tp cik sgtla baik sbb tuh g jgk..dulu sokmo ikut ya bangun lambat n cik akan mrh 22.capik ms kecik sgtlah nakal skmo cabut terbus cik.sapa napok rambut, xkira la ada tetamu ko dok.hihih.jahat mu capik..tp memori bersama cik mmg xpnh luput sbb cik anggap anak sdara mcm anak sndiri..smoga cik tenang n berada disamping org soleh..amin..al fatihah utk arwah cik tersayang..

Post a Comment